nieuwsanalyse

Waarom IBA zo'n zware klap incasseert

In mei, bij het eerste winstalarm, viel het aandeel de eerste keer van zijn voetstuk. ©BELGAIMAGE

Een aandeel dat tot 30 procent van zijn beurswaarde verliest, het is uitzonderlijk. Maar ook logisch.

Een bedrijf dat twee keer in twee maanden moet opbiechten dat het zich miskeken heeft op de nabije toekomst, straalt weinig vertrouwen uit. 'Gezien de sterke prestatie van het aandeel en de zeer hoge waardering, is het aandeel zeer gevoelig voor elke teleurstelling', stelt KBC Securities.

IBA noteerde tot nog toe tegen bijna 40 keer de bedrijfswinst over 2016 (1,24 euro per aandeel), omdat beleggers het beloofde groeipad van de komende jaren in de koers verrekenden. 'Priced to perfection', heet dat in het beursjargon. 'Ook al zijn de marktvooruitzichten positief, IBA kampt nu met belangrijke productieproblemen. En dat strookt niet met de hoge waardering tot nog toe', oordeelt Degroof Petercam.

Dubbele klap

Nu het beloofde vlotte groeipad wegvalt of minstens tijdelijk in een kasseistrook verandert, wacht het aandeel een dubbele klap: een lager winstcijfer én daarop toegepast een lagere 'multiple' (waarderingsinschatting voor de toekomst) die het zwaar geschokte beleggersvertrouwen weerspiegelt.

Als beleggers IBA door de onzekere vooruitzichten 'maar' 25 à 30 keer de bedrijfswinst per aandeel over 2016 meer waard achten, zakt de koers naar 31 à 37 euro. Dat is wat woensdagochtend bij het openen van de beurs gebeurde. Rond de middag was het aandeel al wat hersteld.

Bij bedrijven die hun groeistatus verliezen, blijft het vaak niet bij één winstwaarschuwing

In mei, bij het eerste winstalarm, viel het aandeel de eerste keer van zijn voetstuk. Het incasseerde toen een tik van 6,7 procent, maar de weken erna bleef het nazinderen. Sindsdien was het aandeel al ruim 16 procent afgeprijsd.

Ook dat is typisch: bij bedrijven die hun groeistatus verliezen, blijft het vaak niet bij één winstwaarschuwing.

Een schoolvoorbeeld was Barco, dat in de periode 1999/2000 via een serie winstalarmen zijn status van Belgische technologiefavoriet verloor. Dat voorbeeld leert ook dat het soms erg lang kan duren eer bedrijven hun verloren groeistatus kunnen heroveren.

Een recenter voorbeeld is Van de Velde. De lingeriegroep keek over boekjaar 2016 voor het eerst sinds de beursgang 20 jaar geleden tegen een omzetkrimp aan. Het aandeel ligt sindsdien in de lappenmand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud