Walen zoeken geld tegen veroudering op Londense beurs

Eric Leire mikt met zijn antiverouderingsmiddel in eerste instantie op progeriapatiënten, maar wil nadien ook gezonde mensen minder snel laten verouderen. ©Thomas De Boever

Het Waalse biotechbedrijf GenFlows trekt binnenkort naar de beurs in Londen. Zijn onderzoekers proberen mensen minder snel te doen verouderen.

Mensen worden steeds ouder. Maar door allerlei kwaaltjes is het niet altijd een cadeau om hoogbejaard te worden. Daar wil het Waalse biotechbedrijf GenFlows iets aan doen. Zijn onderzoekers werken in laboratoria in Gosselies aan een antiverouderingsmiddel dat ze via een infuus inspuiten. Om het onderzoek te financieren trekken ze in juli naar de beurs. Niet in België, maar in Londen. Daar is hun moederbedrijf gevestigd.

We willen mensen niet langer laten leven, maar langer in goede gezondheid houden.
Eric Leire
CEO GenFlows

Over tien jaar wil GenFlows zijn middel op de markt hebben. Over twee tot drie jaar moeten de eerste testen doorgaan.

'We willen mensen niet langer laten leven, maar langer in goede gezondheid houden', zegt oprichter en CEO Eric Leire. 'In 2012 werd duidelijk welke negen onderdelen tot gevolg hebben dat mensen verouderen, waaronder verouderingscellen en telomeren (beschermingsdopjes aan het einde van chromosomen, red.). Wij werken op meerdere van die elementen.'

Progeria

Toch liggen er obstakels op de weg. De wereldwijde medicijnregulatoren erkennen veroudering niet als ziekte, en daarom erkennen ze er ook geen medicijnen tegen.

Daarom mikt GenFlows in eerste instantie op mensen die lijden aan progeria, een ziekte die kinderen supersnel doet verouderen. Velen worden geen twintig jaar oud. GenFlows hoopt zijn middel later alsnog te mogen gebruiken bij ouderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud