Advertentie
Advertentie

Welles-nietesspel rond hoger bod op Ablynx

©BELGA

Bloomberg meldt dat de Deense farmareus Novo Nordisk een hoger bod op het Gentse biotechbedrijf Ablynx voorbereidt. Anderen ontkennen dat.

Volgens de nieuwsdienst Bloomberg pakt Novo Nordisk mogelijk begin volgende week met een verhoogd overnamebod uit. Bloomberg baseert zich op 'anonieme bronnen'. Ablynx  zou een prijs van meer dan 40 euro per aandeel op het oog hebben. Het is niet duidelijk hoever de Deense groep het Gentse bedrijf tegemoet wil komen.

Een goedgeplaatste bron ontkent evenwel dat er in Bagsvaerd, nabij Kopenhagen, aan een hoger bod wordt gewerkt. 'Iemand probeert dat verkeerd bericht in de markt te krijgen', klinkt het. Novo Nordisk publiceert volgende week donderdag zijn jaarresultaten voor 2017. Het is uitkijken of de Denen die dag ook iets zullen melden over Ablynx.

De raad van bestuur van Ablynx stuurde Novo Nordisk de voorbije weken al meermaals wandelen, ondanks een overnamevoorstel dat opliep tot 30,5 euro per aandeel, of 2,6 miljard euro in totaal. Volgens CEO Edwin Moses onderwaarderen de Denen daarmee de mensen en de technologie van het Gente biotechbedrijf.

De voorbije drie weken hing de beurskoers van Ablynx rond 35 euro, wat erop wijst dat beleggers een hoger bod verwachten, van Novo Nordisk of een andere kandidaat-overnemer. De nieuwe overnamegeruchten stuurden de koers in een eerste reactie nog eens 6 procent hoger, naar 38 euro.

Tegenbod?

Volgens Bloomberg hebben Ablynx en zijn adviseurs de hand gereikt naar kandidaten als het Franse Sanofi, het Amerikaanse Merck en het Zwitserse Roche, maar het is onduidelijk of die bedrijven Novo Nordisk met een tegenbod counteren.

De Nederlander Aat van Herk, de grootste aandeelhouder van Ablynx, dringt erop aan dat het biotechbedrijf verder praat met Novo Nordisk of andere kandidaat-overnemers. Weliswaar alleen over een hoger bod.

Lama's

Ablynx is om drie redenen aantrekkelijk voor de farmareuzen. Zijn eerste geneesmiddel, een medicijn tegen de zeldzame bloedziekte TTP, komt binnenkort op de markt.

Bovendien heeft het bedrijf 45 onderzoeksprogramma's lopen die kunnen uitmonden in een medicijn. Ten derde is Ablynx pionier in het gebruik van nanobody's, piepkleine en efficiënte antilichamen die afkomstig zijn van lama's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud