Aandeel MDxHealth crasht na archislecht slotkwartaal

Het vierde kwartaal van MDxHealth was archislecht.

Het Luikse diagnosticabedrijf opende maandag op de Brusselse beurs 31 procent lager. Na bar slechte vierdekwartaalresultaten snoeit het bedrijf in de kosten en focust het voortaan op de twee kernproducten.

MDxHealth   publiceerde maandagochtend vroeger dan verwacht zijn jaarresultaten. Zo'n vervroegde publicatie is vaak geen goed teken.

Het Luikse diagnosticabedrijf zag zijn omzet stabiliseren op 28,3 miljoen dollar (28,5 miljoen dollar in 2017). Terwijl er na negen maanden nog 30 procent groei was.

Het vierde kwartaal was met andere woorden archislecht. En zeggen dat het slotkwartaal traditioneel het sterkste kwartaal is voor de prostaatkankertest ConfirmMDx, een van de twee kernproducten van MDx. De test op basis van biopsieweefsel zag de verkoop vorig jaar met 5 procent terugvallen tot 20.060 stuks. Dat leverde 24 miljoen dollar cash op.

Tanende interesse

Het beurshuis KBC Securities becijferde dat het volume en de cash in het vierde kwartaal met liefst 28 en 61 procent terugvielen. 'Dat wijst op een tanende interesse in het product', zeggen de analisten. 

Ze snoeien flink in hun verwachtingen en verlagen hun advies van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 3,5 naar 1,3 euro.  

MDx-topman Jan Groen heeft het in een communiqué over een omzet die werd gedrukt door uitdagingen voor de Amerikaanse verkoopteams. Eerder bleek al dat veel urologen niet vertrouwd zijn met moleculaire diagnostica, waardoor de verkopers van het Luikse bedrijf zware inspanningen moeten leveren. In de VS kampt het commerciële team bovendien met een groot personeelsverloop, wat de omzet extra pijn doet. 

Besparingen

Dat alles zette de CEO aan tot een uitgebreide strategische evaluatie. 'We lanceerden in december een agressief doelgericht commercieel plan waarbij de operationele teams worden gerationaliseerd. Die aanpak moet de basis vormen voor een hernieuwde en duurzame omzetgroei.'

Het bedrijf focust naast ConfirmMDx enkel nog op de urinetest SelectMdX. Dat levert een jaarlijkse besparing van 10 miljoen dollar op. De andere producten in de pijplijn, InformMDx en MonitorMDx, worden vertraagd. Daardoor komt 5 miljoen dollar aan investeringen vrij. De commercialisering van AssureMDx wordt uitgesteld tot eind 2019.

In de VS worden de verkoopteams bijgestuurd om meer cash en omzet in het laatje te brengen. Want koken kost geld en MDx verbrandde afgelopen jaar 34,6 miljoen dollar. 

Vooruitzichten

Groen waagt zich nog niet aan vooruitzichten voor 2019. Die volgen bij de publicatie van de volledige jaarresultaten op donderdag 28 februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud