Aandeelhouders AstraZeneca rebelleren tegen bonus CEO

AstraZeneca-topman Pascal Soriot. ©Bloomberg

Voor het tweede jaar op rij krijgt de baas van de Brits-Zweedse multinational een hogere bonus. Toch stemde ruim 40 procent van de aandeelhouders tegen.

Het was heibel op de algemene vergadering van de farmagigant. De raad van bestuur van AstraZeneca had voor zijn topman Pascal Soriot een verhoging van de bonus voorgesteld aan de aandeelhouders. Soriot komt dit jaar in aanmerking voor een bonus die maximaal 250 procent van zijn basissalaris bedraagt. Vorig jaar was dat nog 200 procent.

Daarnaast heeft hij recht op een langetermijnbonus (in aandelen) die kan oplopen tot 650 procent van zijn basissalaris, terwijl dat over 2020 nog 550 procent was. Het remuneratiecomité vond dat het vorige beloningsbeleid niet in lijn lag met wat CEO’s van andere Europese farmabedrijven verdienen. Vorig jaar verdiende Soriot 18 miljoen euro.

Aan klaagmuur

Het is niet de eerste keer dat de Fransman, die opgroeide in de banlieus en voor dierenarts studeerde, klaagt over zijn verloning. Twee jaar geleden verhoogde de raad van bestuur zijn vergoeding al van 10,4 miljoen pond (zo’n 12 miljoen euro) naar 11,3 miljoen pond (13 miljoen euro), een stijging van 9 procent. Hij liet toen in de Britse krant The Times optekenen dat hij de laagst betaalde CEO in de hele farma-industrie was.

Dat hij nu opnieuw de mogelijkheid krijgt zijn loonpakket te verhogen, konden niet alle aanhouders van de Brits-Zweedse groep smaken. Institutionele beleggers zoals Aviva en Standard Life Aberdeen stemden tegen de bonusverhoging. Ze kregen steun van invloedrijke adviesbureaus, die de aandeelhouders de raad gaven tegen te stemmen. Ze zagen geen reden om hogere bonussen uit te keren.

De farmagroep kwam in opspraak door vertragingen in de productie van het coronavaccin, laattijdige leveringen en bezorgdheid over zeldzame bijwerkingen.

In opspraak

Sinds Soriot in 2012 het roer overnam, heeft hij de medicijnpijplijn van AstraZeneca getransformeerd, waardoor de aandelenkoers van het bedrijf meer dan verdubbeld is. Maar de farmagroep kwam de voorbije maanden in opspraak door de laattijdige leveringen van het Covid-19-vaccin, vertragingen in de productie van het vaccin en bezorgdheid over zeldzame bijwerkingen.

Uiteindelijk stemde 40 procent van de aandeelhouders tegen de hogere verloning van de CEO. Onvoldoende om de plannen van de raad van bestuur te dwarsbomen en dus kan Soriot mogelijk rekenen op een forse loonsverhoging.

Geen alleenstaand geval

Niet alleen bij AstraZeneca zijn de aandeelhouders in opstand gekomen tegen een hoger loonpakket voor de CEO en zijn directeurs. Ook bij BAE Systems (defensiesystemen), Rio Tinto (grondstoffen) en BAT (tabak) was het prijs op de algemene vergadering. Maar ook in die bedrijven stemde een meerderheid in met de geplande loonsverhoging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud