Aardbeibeschermer Biotalys kiest voor beursgang in Brussel

Patrice Sellès, de CEO van Biotalys. ©rv

Het Gentse biotechbedrijf, gespecialiseerd in de biologische bestrijding van plantenschimmels en insecten, debuteert in de komende weken op de Brusselse beurs. ‘We willen de manier van werken in de landbouw veranderen.’

Het gerucht deed al enkele maanden de ronde, maar nu is de kogel door de kerk. Het agrotechnologiebedrijf Biotalys heeft beslist de stap te zetten naar de Brusselse beurs.

Hoeveel extra kapitaal Biotalys in gedachten heeft, is nog even geheim. Daarvoor is het wachten tot volgende week, wanneer het prospectus door de beurswaakhond FSMA is goedgekeurd. Wel is duidelijk dat twee nieuwe investeerders - het overheidsfonds FPIM en de bank BNP Paribas - 10 miljoen euro hebben toegezegd, en dat ook de bestaande aandeelhouders een ‘sterk engagement’ tonen.

Biotalys haalde sinds de opstart in 2013 al 63 miljoen euro kapitaal op om zijn onderzoek te financieren. Onder meer de holding Ackermans & van Haaren en de investeringsmaatschappij Gimv staken geld toe, net als Boerenbond, PMV, Qbic, Rudi Mariën en Novalis LifeSciences. Die laatste is het vehikel van Marijn Dekkers. Hij was eerder topman van Bayer en voorzitter van Unilever en zetelt nu in de bestuursraad van Biotalys.

Lama's

Dat zo’n zwaargewicht zijn tijd in Biotalys steekt, is een signaal dat het grote ambities koestert. Het bedrijf, in 2013 opgericht onder de naam Agrosavfe, ontwikkelt biologische gewasbeschermingsmiddelen en haalt daarvoor - net als bijvoorbeeld Ablynx - de inspiratie uit het immuunsysteem van lama’s. ‘We hebben een platformtechnologie die we breed kunnen toepassen’, zegt financieel directeur Wim Ottevaere, die destijds ook Ablynx naar de beurs begeleidde.

Aardbeipluizen

Biotalys heeft al een eerste product klaar en wacht op de goedkeuring om dat volgend jaar in de VS te lanceren, en twee jaar later in Europa. Het dient om aardbeien, druiven, meloen, aubergines of tomaten te beschermen tegen meeldauw en de botrytisschimmel, bekend van de wit-grijze pluizen op groenten en fruit. 

Het bedrijf heeft zeven producten in de pijplijn, tegen schimmels, schadelijke insecten en bacteriën. Het richt zich ook op problemen bij kolen, maïs, olijven en aardappelen.

‘We bieden een duurzaam alternatief voor chemische producten om het voedselverlies tussen het veld en de vork te verkleinen', zegt Sellès. ‘De markt voor gewasbescherming is wereldwijd 60 miljard dollar groot. Amper 6 procent daarvan zijn biologische producten, maar die niche groeit wel 13 procent per jaar. Dat is vier keer sneller dan de business van chemische producten.’

De wetgeving wordt strenger. Het gebruik van bepaalde chemische producten wordt stelselmatig ingeperkt, waardoor boeren op zoek gaan naar biologisch alternatieven.
Patrice Sellès
CEO Biotalys

En dat zal zo blijven, volgens Sellès, die na een lange carrière bij Syngenta vorig jaar de overstap maakte naar Biotalys. ‘Er is veel vraag naar innovatie. In de komende jaren willen we verder groeien, elk jaar enkele nieuwe programma’s opstarten en de manier van werken in de landbouw veranderen. De wetgeving wordt strenger. Het gebruik van bepaalde chemische producten wordt stelselmatig ingeperkt, waardoor boeren op zoek gaan naar alternatieven.’

Ook de grote agrotechbedrijven beseffen dat. Ze slaan een andere weg in, doen overnames en zoeken samenwerkingen. ‘Ook wij zullen de krachten bundelen’, zegt Sellès. Biotalys heeft al enkele testen lopen met grote jongens. Onder meer voor pitvruchten om die na de oogst te beschermen tegen allerlei kwaad tijdens het transport en in de magazijnen.

Biotalys

  • Gents biotechbedrijf dat sinds de opstart in 2013 al 63 miljoen euro ophaalde.
  • Wil met een beursgang op Euronext Brussel de ambities aanscherpen.
  • Ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten en richt zich op schimmels, insecten en bacteriën die schade berokkenen aan onder meer aardbeien, druiven, kolen en aardappelen.
  • De markt voor biologische gewasbescherming groeit 13 procent per jaar omdat landbouwers alternatieven voor chemische stoffen zoeken.
  • Haalt net als Ablynx de inspiratie bij lama’s.
  • Aandeelhouders: onder meer Ackermans & van Haaren en Gimv.
  • Werknemers: 70.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud