Advertentie

Abbvie duwt Shire naar onderhandelingtafel

©Bloomberg

Het Amerikaanse farmabedrijf Abbvie probeert het in Ierland gevestigde Shire rond de tafel te krijgen om alsnog een overname rond te krijgen. Volgens de Britse overnamewet moet de deal voor 18 juli beklonken zijn, zoniet mag Abbvie zes maanden geen toenadering zoeken.

Het in Illinois gevestigde farmabedrijf Abbvie wil sectorgenoot Shire overnemen - de zoveelste overname in een lange lijst in de farmasector. Sinds mei deed het farmabedrijf al vier aanbiedingen maar telkens ving het bot.

Om de onderhandelingen alsnog te doen lukken, voert Abbvie nu campagne om de Shire-bonzen rond de tafel te krijgen. Via aandeelhouders van Shire probeert Abbvie druk te zetten op het Shire-management. Dit gebeurt via brieven, telefoontjes en gesprekken achter de schermen van belangrijke investeerders met de bedrijfstop.

Matthew Halbower, de CEO van Pentwater Capital Management is een van de vele aandeelhouders die een brief schreef naar het Shire-bestuur. 'Als substantiële aandeelhouder denk ik dat het aangewezen is om te kijken naar wat Abbvie op tafel legt', zegt hij. Abbvie spoort de aandeelhouders van Shire gretig aan om contact op te nemen met het bestuur.

Tax inversion

Met de overname wil Abbvie twee vliegen in een klap slaan. De - waarschijnlijk belangrijkste - reden is dat het door de overname haar hoofdzetel van Illinois naar Ierland kan verhuizen, waar de belastingen een pak lager zijn (13 in plaats van 22 procent).

Een tweede reden is dat Abbvie door de overname een rijker aanbod aan geneesmiddelen krijgt. Nu teert het bedrijf vooral op het reuma-medicijn Humira, 's werelds best verkopende geneesmiddel. Het patent voor Humira verloopt in 2016 waarna andere bedrijven gelijkaardige middelen mogen produceren. Dat maakt dat een overname zich aandient. Shire heeft vooral middelen tegen de aandachtsstoornis ADHD, met als bekendste middel Adderall.

De overnamekoorts in de farmasector woedt al een hele tijd en wordt geholpen door het beleid van Obama. De Amerikaanse president wil de wetgeving rond legale belastingontduiking  - tax inversion - aanscherpen. Normaal kan een bedrijf zijn hoofdzetel verplaatsen als 20 procent van de aandelen in een ander land zitten, Obama wil daar binnenkort 50 procent van maken.

Volgens de Britse overnamewet heeft Abbvie nog tot 18 juli om de deal af te ronden. Slaagt het bedrijf daar niet in, dan moet het een halfjaar wachten eer ze opnieuw toenadering mag zoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud