AbbVie koopt zich in bij Galapagos

©BELGAIMAGE

Galapagos haalt 200 miljoen dollar op via een beursnotering op Nasdaq. AbbVie neemt 30 miljoen dollar voor zijn rekening en zou daardoor zo'n 2,4 procent van Galapagos bezitten. Het aandeel legt vandaag een wild parcours af.

Het aandeel opende met winst, maar kort na opening kreeg het opeens een tik van 14 procent waarna het aandeel zich geleidelijk aan herpakte.

Galapagos had onlangs op de algemene vergadering laten weten dat het via Nasdaq minstens 150 miljoen dollar wou ophalen. 'Nooit heb ik zo'n interesse in ons aandeel gezien', zei CEO Onno van de Stolpe toen. Uiteindelijk komt de lat op 200 miljoen dollar te liggen. Het grootste deel zal van Amerikaanse investeerders komen, maar Galapagos geeft ook Europese institutionele fondsen de kans in te tekenen. 

Opmerkelijk is dat AbbVie een deel inbrengt, 30 miljoen dollar om precies te zijn. De Amerikaanse farmareus is de partner van Galapagos in diens reuma-onderzoek. Galapagos legde vorige maand overtuigende studieresultaten voor over de werking van het reumamiddel filgotinib. Die waren zo overtuigend dat beleggers de beurswaarde van Galapagos ruim boven 1 miljard euro duwden.

AbbVie heeft - zoals enkele jaren geleden afgesproken - de kans om het onderzoek naar zich toe te trekken. Het moet daar dan wel in één keer 200 miljoen dollar op de bankrekening van Galapagos storten. AbbVie neemt dan de laatste (dure) patiëntenproeven en de commercialisatie op zichGalapagos krijgt in ruil een deel van de jaarlijkse omzet in de vorm van royalties. Analisten schatten dat filgotinib op zijn piek een jaaromzet van 2 à 5 miljard dollar kan halen. 

'De investering van AbbVie cementeert de relatie tusssen de twee partijen', zegt Rudi Van den Eynde, die een biotechfonds bij Candriam beheert. 'Het is een positief signaal. Ook al is 30 miljoen dollar peanuts voor AbbVie, je gaat dat toch niet investeren als je niet gelooft in de toekomst van het reumamedicijn.' AbbVie en Galapagos werken bovendien ook samen aan een potentieel medicijn tegen de taaislijnmziekte.    

Het is in de biotechsector de gewoonte om belangrijke partners te laten deelnemen aan grote kapitaalrondes. Zo hebben ook GSK (1,7%) en Johnson & Johnson (7,8%) een belang in Galapagos. 'Zoiets maakt deel uit van een gentlemen's agreement. En voor die grote bedrijven zijn enkele miljoenen maar een drop in the ocean', zegt een waarnemer.

Overname 

De voorbije maanden is het idee al meermaals opgedoken dat AbbVie beter gewoon een overnamebod op Galapagos zou lanceren, in plaats van al die betalingen die het de komende jaren nog staat te wachten. Dat staat evenwel niet in de plannen van de CEO. Maar voor investeerders is het wel de beste manier om snel rendement te halen. 'Ik denk dat vele aandeelhouders niet blij zullen zijn als Galapagos de mijlpaalbettaling van 200 miljoen dollar van AbbVie zal beginnen uitgeven aan nieuwe projecten', aldus een analist van een buitenlands beurshuis. 

AbbVie wordt aandeelhouder van Galapagos. Wat betekent dit? 

Jan De Kerpel: Dit geeft een dubbel signaal naar investeerders die overwegen in te schrijven op de kapitaalverhoging. Eén: met de 30 miljoen dollar van AbbVie is al 15 procent van de kapitaalronde verzekerd. Er ligt dus een matras onder de transactie. Ten tweede zegt AbbVie hiermee dat het gelooft in de toekomst van het reumamedicijn filgotinib. Voor zij die daaraan nog twijfelden.

AbbVie zal zo'n 2 procent van Galapagos bezitten. Is dat de eerste stap naar 100%?

De Kerpel: Die 2 procent is meer symbolisch dan iets anders. J&J heeft een veel groter belang. Kijk, ik sluit niet uit dat Galapagos wordt overgenomen. Maar op dit moment heeft AbbVie eigenlijk al wat het wil. Er is niemand anders die met het reumamiddel kan gaan lopen. Zij hebben eerste keus.

Galapagos kan binnen enkele maanden 400 miljoen dollar cash extra hebben (200 miljoen kapitaalronde, 200 miljoen van AbbVie). Wat gaan ze daarmee doen?

De Kerpel: Een dividend betalen, stel u voor (lacht). Nee, serieus nu. AbbVie gaat de kosten voor de verdere ontwikkeling van filgotinib hoogstwaaarschijnlijk op zich nemen. En de andere medicijnen die Galapagos in ontwikkeling heeft, zitten nog niet in een stadium waar er heel grote bedragen tegenaan gegooid worden. Het bedrijf zal waarschijnlijk extern gaan zoeken en onderzoeksprogramma’s opkopen. Wie dus intekent op de kapitaalverhoging, geeft het management daarvoor een blanco cheque.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud