Advertentie
Advertentie

Ablynx bereikt eerste mijlpaal in kankersamenwerking met Merck

©Ablynx

Ablynx heeft een eerste mijlpaal bereikt in de samenwerking met Merck & Co rond kankerimmunotherapie. Dat levert het Gentse biofarmabedrijf een betaling op van 3,5 miljoen euro.

Ablynx sloot in februari 2014 een onderzoekssamenwerking af met een dochteronderneming van het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co rond kankerimmunotherapie. In juli van dit jaar werd die samenwerking uitgebreid tot mogelijk 17 Nanobody-programma's. Ablynx ontving voor dit alles een vooruitbetaling van 33 miljoen euro en kan, wanneer vooruitgang wordt geboekt, ook mijlpaalbetalingen ontvangen en, als effectief producten op de markt komen, ook royalty's krijgen op de verkoop.

In het kader van de samenwerking met Merck & Co heeft Ablynx nu een eerste mijlpaal bereikt. Met een Nanobody-construct werd een preklinische 'proof-of-concept' bereikt. Dat betekent dat een bepaalde molecule in het laboratorium blijkt te werken, in casu de tumorgroei afremt.

In een persbericht zegt Ablynx daarover het volgende: 'Dit Nanobody-construct is een selectieve bi-specifieke molecule die krachtig bindt met twee verschillende immunologische modulatoren, eiwitten waarvan men aanneemt dat ze doelwitten zijn voor de ontwikkeling van belangrijke kankerimmunotherapieƫn. De resultaten van de preklinische studie in relevante tumormodellen toonden aan dat dit bi-specifiek Nanobody-construct de tumorgroei krachtig afremt.'

Topman Edwin Moses van Ablynx benadrukt dat het een 'groot succes' is dat de eerste klinische mijlpaal na amper 20 maanden sinds de start van de samenwerking werd bereikt.

Hij legt ook uit wat de specifieke bijdrage van Ablynx inzake kankerimmunotherapie is: 'Combinatietherapieƫn zijn de volgende generatie in immuno-oncologie en dit is waar onze Nanobody technologie grote voordelen biedt. In het bijzonder het vermogen om snel enkelvoudige constructen te produceren die kunnen binden met meerdere doelwitcombinaties is een zeer krachtige eigenschap van ons Nanobody-platform.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud