Advertentie

Ablynx haalt 100 miljoen op met obligaties

©Thierry du Bois

Het biotechbedrijf Ablynx geeft voor 100 miljoen euro converteerbare obligaties uit.

Investeerders kunnen vandaag intekenen op de transactie. De converteerbare obligaties heeft de volgende kenmerken, die bij het aflsuiten van de plaatsing zullen verfijnd worden:

  • Looptijd van 5 jaar
  • Jaarlijkse rente van 3 à 3,5 procent
  • Uitoefenprijs 23 à 30 procent boven de gemiddelde aandelenkoers van vandaag

Ablynx heeft momenteel nog 190 miljoen euro op de bankrekening. Maar het voorspelt dat het dit jaar 70 à 80 miljoen zal opgebruiken voor onderzoeksdoeleinden. En dat zal er de komende jaren niet minder op worden. 'Als biotechbedrijf moet je geld ophalen als het kan en op een moment dat je stevig in de schoenen staat', zegt de woordvoerster Marieke Vermeersch. 

Tigenix achterna

Ablynx volgt het voorbeeld van Tigenix dat in februari in een gelijkaardige transactie slaagde. Het gaf voor 25 miljoen euro converteerbare obliagties uit, maar moest in tegenstelling tot Ablynx een forse rente bieden, namelijk zo'n 9 procent.

Waarom geen klassieke kapitaalverhoging? 'Bij een private plaatsing kan je maar 10 procent van de beurswaarde ophalen. In ons geval zou dat maar 50 miljoen euro geweest zijn. Als je dan meer wil, ga je door een lange en kostelijke procedure', klinkt het. 

Ablynx zal de centen gebruiken om zijn onderzoekspijplijn verder uit te bouwen. Het bedrijf zal in het tweede halfjaar de patiëntenproeven opstarten om zijn medicijn tegen TTP (een zeldzame maar dodelijke bloedziekte) te testen. Intussen zal in Europa wel al - op basis van eerdere studieresultaten - een aanvraag ingediend worden om het middel op de markt te brengen.  

Eind volgend jaar verwacht Ablynx bovendien zijn RSV-medicijn te testen op 150 kinderen. Maar eerst is het nog wachten op de resultaten van een kleinere studie. RSV is een infectie van de luchtwegen bij kinderen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud