Advertentie

Ablynx in trek na succes met reumamedicijn

©Emy Elleboog

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx meldt sterke studieresultaten voor zijn reumamedicijn ALX-0061. 'We zijn ervan overtuigd dat dit de interesse van farmabedrijven zal aantrekken', zegt CEO Edwin Moses. Het tussentijdse succes wekt ook de interesse van beleggers.

Ablynx meldt dat zijn potentieel reumamedicijn met codenaam ALX-0061 goed werkt bij patiënten en geen belangrijke neveneffecten heeft. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van een kleine studie op 37 patiënten. De goede testresultaten betekenen niet dat beleggers al kunnen dromen van de eerste omzetstromen op korte termijn. ALX-0061 moet nog enkele studiefases doorlopen, die grootschaliger en dus ook veel duurder zijn dan de vorige studies. Daarvoor zal een kapitaalkrachtige partner nodig zijn.

'We zijn ervan overtuigd dat deze resultaten veel interesse zullen wekken en dat ze de aanzet zullen geven bij een aantal farmaceutische bedrijven om gesprekken op te starten om het onderzoek samen verder te zetten', zegt Edwin Moses, de CEO van Ablynx. 'We geloven dat ALX-0061 een alternatieve behandelingsmogelijkheid kan worden voor patiënten met reumatoide artritis.'

Jan De Kerpel, de biotechspecialist van KBC Securities, is het eens met dat statement. 'De resultaten zijn echt goed. Beter dan het ene gelijkaardige medicijn dat al op de markt is en beter dan andere medicijnen die nog in ontwikkeling zijn. Het zit wel goed', zegt hij. 'En dat zal inderdaad de interesse wekken. Je ziet dat alle grote farmabedrijven op zoek zijn naar innovatieve reumamiddelen.'

'Ik sluit een Galapagos-scenario niet uit', stelt De Kerpel. Ter herinnering: Galapagos sloot in februari een megadeal met Abbott. Het Amerikaanse bedrijf legde meteen 150 miljoen euro cash op tafel om het reumaonderzoek van Galapagos te mogen voortzetten.

Voor Ablynx is het nieuws een belangrijke opsteker. Dat moest ook aangezien ALX-0061 het verst gevorderde onderzoeksproject in zijn pijplijn is. Het afvoeren van het onderzoek zou betekend hebben dat Ablynx opnieuw een belangrijke troef kwijt was. Vorig jaar verloor het er al een toen Pfizer de samenwerking voor een andere reumamedicijn stopzette.

Er zijn intussen al heel wat reumamedicijnen op de markt. Drie daarvan leveren jaarlijks meer dan 3 miljard dollar omzet op. Toch is er nog ruimte voor een medicijn als dat van Ablynx omdat het de ziekte via een heel andere manier (voor de experten: via de IL-6 kanaalroute) probeert te genezen en dus mogelijk een oplossing is voor reumapatiënten bij wie bestaande medicijnen niet werken.

Tot op heden is er nog maar één gelijkaardig medicijn op de markt dat via die IL-6 de ziekte geneest, namelijk Actemra van Roche. De verkopen van Actemra zullen naar schatting oplopen tot 2,2, miljard dollar in 2015. UCB zette vorige week het onderzoek naar een IL-6-medicijn stop omdat de eerste studieresultaten 'onvoldoende' waren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud