Ablynx sluit 2013 af met 200 miljoen cash

De taart die Ablynx aansneed bij de deal met AbbVie ©rv

Het biotechbedrijf Ablynx sloot vorig jaar af met 200 miljoen euro cash op de bankrekening dankzij een monsterdeal met AbbVie en een kapitaalverhoging.

2013 was een boerenjaar voor Ablynx. Het Gentse biotechbedrijf sloot een overeenkomst met AbbVie voor de gezamenlijke ontwikkeling van een reumamedicijn op basis van Ablynx-technologie. Dat leverde meteen een voorafbetaling van 175 miljoen dollar op.

Het was een van de grootste biotechdeals van het voorbije jaar in Europa. Verder ontving Ablynx ook mijlpaalbetalingen van onder andere Merck Serono en Boehringer Ingelheim. Dat alles, gecombineerd met een kapitaalverhoging van 31,5 miljoen euro, leverde op 31 december een stevige cashpositie van 200 miljoen euro op.

Het nettoverlies verkleinde met 32 procent tot 19,5 miljoen euro. In de biotechsector is de publicatie van jaarcijfers vaak een non-event voor investeerders. De waarde van biotechbedrijven wordt namelijk vooral bepaald door de vooruitgang van de onderzoeksprojecten

En over de onderzoekspijplijn heeft Ablynx weinig te melden, behalve dan dat het de laboratoriumtesten voor een astmamedicijn heeft afgerond en dat die resultaten onvoldoende sterk zijn om het middel op mensen te testen.

Ablynx sloot na afsluiten van het boekjaar 2013 nog een akkoord met het Amerikaanse Merck in de zoektocht naar nieuwe kankermedicijnen. Directe cashopbrengst voor Ablynx: 20 miljoen euro. 

Intussen heeft Ablynx al 7 potentiƫle medicijnen die op mensen getest worden, onder andere voor de bestrijding van reuma, Alzheimer en RSV.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud