Advertentie

Ablynx, the day after: 'Vaak niet zo dramatisch als het lijkt'

Ablynx-topman Edwin Moses. ©Thierry du Bois

Ablynx, the day after. 'Voor de buitenwereld lijkt het op een ramp, maar het is vaak niet zo dramatisch', zeggen CEO's uit de biotechsector die al eens gedumpt werden door een farmabedrijf.

Ablynx kreeg donderdag een dreun op de beurs toen Abbvie had gemeld niet langer brood te zien in het reumamedicijn dat in Gent ontwikkeld wordt. Ablynx staat er even weer helemaal alleen voor, en moet op zoek naar een nieuwe partner.

Ons product is goed. Dat hebben we bewezen. De beslissing van AbbVie opent nieuwe mogelijkheden voor ons.
Edwin Moses
CEO Ablynx

Het is het lot van Belgische biotechbedrijven. Ze hebben onvoldoende centen om de peperdure onderzoeken zelf te financieren. Ze doen daarvoor beroep op big pharma en zijn dus overgeleverd aan hun wil. Edwin Moses, CEO van Ablynx, blijft ondanks alles positief. 'Ons product is goed. Dat hebben we bewezen. De beslissing van AbbVie opent nieuwe mogelijkheden voor ons.' Dezelfde woorden gebruikte Moses vijf jaar geleden toen Pfizer afhaakte voor een andere reumaonderzoek van Ablynx. Dat project lijkt intussen wel van de radar verdwenen.

AbbVie afvallen, wil Moses niet. Integendeel. 'We hebben in 2013 bij het sluiten van de samenwerking meteen 175 miljoen euro gekregen. Zonder de steun van AbbVie zouden we niet staan waar we nu staan. Dat hadden we op geen enkele andere manier gekund.'

Bijna al onze allianties zijn ooit afgesprongen, met AbbVie, GSK, Roche, Johnson & Johnson. We hebben hen vriendelijk bedankt en vrolijk verder gedaan.
Onno Van De Stolpe
CEO Galapagos

Bij Galapagos weten ze hoe het voelt gedumpt te worden. 'Bijna al onze allianties zijn afgesprongen, met AbbVie, GSK, Roche, Johnson & Johnson. We hebben hen vriendelijk bedankt en vrolijk verder gedaan. Je weet dat het kan gebeuren. Big pharma zit in de driver's seat. Wie betaalt, bepaalt. Zij leggen grote bedragen neer en zijn cruciaal in de ontwikkeling van biotechbedrijven. Investeerders zijn niet bereid zoveel geld te steken in risicovolle projecten. Je moet dan ook niet piepen en klagen als ze zich terugtrekken. Ik ben tevreden met het systeem zoals het werkt', zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. 'Vaak is het allemaal niet zo dramatisch. De grootste angst van biotechbedrijven is niet dat ze een partner verliezen, maar dat die partner u niet als prioritair beschouwt, dat het onderzoek blijft aanslepen en ergens op een schap belandt.'

Dolblij

Galapagos-topman Onno van de Stolpe. ©00023932A

Daarom ook dat Van De Stolpe dolblij was toen AbbVie vorig jaar de samenwerking met het reumamedicijn filgotinib stop zette. 'Alleen maar blije gezichten hier', riep hij uit. Een paar jaar eerder had GSK het reumaonderzoek al links laten liggen. En uiteindelijk sloot Galapagos, voor datzelfde onderzoek, toch de grootste biotechdeal ooit in ons land. Gilead legde eind vorig jaar zomaar even 300 miljoen dollar op tafel, om mee te beginnen. Galapagos is op de beurs nu 2,8 miljard euro waard.

'We zijn er sterker uitgekomen. Dat kan met Ablynx ook gebeuren', zegt hij. Hij had verwacht dat AbbVie zou opstappen bij Ablynx. 'Het werkt aan een interessant medicijn, maar geen gamechanger. Al ben ik misschien wat bevooroordeeld.' 

Oscars

Ook Remynd uit Leuven maakte het mee. Het bedrijf strikte Roche in 2010 als partner voor de zoektocht naar medicijnen tegen onder andere Parkinson en Alzheimer. De deal werd destijds zelfs genomineerd voor 'biotechdeal van het jaar' op de Scrip Awards, zowat de Oscars in de biotechsector. Maar twee jaar later was het al voorbij. Roche haakte af, waardoor Remynd potentiële inkomsten van een half miljard euro aan zich zag voorbij gaan.

Het geeft meteen aan hoe relatief de bedragen zijn waar biotechbedrijven mee zwaaien bij de ondertekening van een farma-alliantie. De honderden miljoenen waarvan spraken zijn meestal het best case scenario en de kans op dat scenario is in de biotechsector heel klein.

Voor de buitenwereld lijkt het altijd een ramp als er zoiets gebeurt. Het is jammer, maar anderzijds is het in ons geval zeer waardevol gebleken.
Koen De Witte
CEo van Remynd

'Voor de buitenwereld lijkt het altijd een ramp als er zoiets gebeurt. Iedereen reageert in shock, maar eigenlijk is het gebruikelijk in onze branche. Er springen constant samenwerkingen af, om allerlei redenen. Een nieuw management en strategische bocht bij de partner bijvoorbeeld. Die onderzoeken komen erna wel elders terecht, tenzij de onderzoeksresultaten echt niet goed zijn', zegt Koen De Witte, CEO van Remynd. 

'Je moet er altijd rekening mee houden. En het is jammer als het gebeurt, maar het is wel dankzij Roche dat we vooruitgang hebben geboekt. Ze hebben hun expertise ter beschikking gesteld om te sleutelen aan ons middel, en ze hebben enkele miljoenen vooraf betaald waar we de voorbije jaren, ook na het stopzetten van de samenwerking, mee konden verder werken', klinkt het. 'Het heeft allemaal wat langer geduurd dan gepland, maar tegen eind volgend jaar starten we de eerste testen op Alzheimer- en epilepsiepatiënten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud