Adecco zet Belgische farma-afdelingen te koop

Cmast en XPE zijn gespecialiseerd in het aanbieden van tijdelijke werkkrachten aan farma- en biotechbedrijven.

De Zwitserse uitzendgroep heeft zijn Belgische dochterbedrijven Cmast en XPE in de etalage gezet. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Adecco is vooral bekend als algemene uitzendspecialist. Maar het door de Belg Alain Dehaze geleide concern telt ook andere merken. Twee ervan zijn Cmast en XPE, gespecialiseerd in het aanbieden van tijdelijke werkkrachten aan de farma- en biotechsector.

Die twee bedrijven staan nu te koop. De consultant KPMG heeft het dossier breed in de markt gezet en de eerste biedronde is al achter de rug. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat vooral financiële partijen het dossier bestuderen. Ook Pauwels Consulting, deels in handen van de families Donck en Desimpel, wordt als mogelijke bieder gezien. De helft van de klanten van Pauwels zijn farmamultinationals.

Adecco kocht Cmast eind 2017 en voegde het samen met zijn eigen XPE. De twee bedrijven zijn samen goed voor een omzet van meer dan 50 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van ongeveer 5 miljoen. De afdelingen IT en engineering van Adecco - net als Cmast en XPE ondergebracht onder de Modis-koepel - maken geen deel uit van de transactie.

Het is niet de eerste desinvestering van Adecco in de gezondheidsbranche. Eind vorig jaar verkocht de uitzendreus zijn Amerikaanse dochter Soliant Health, gespecialiseerd in gezondheidspersoneel, aan het investeringsfonds Olympus. Het ving daar ruim een half miljard euro voor. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud