Advertentie

Alcon imponeert bij beursdebuut

De Alcon-vestiging in Puurs. ©Lieven Van Assche

Beleggers waarderen de van Novartis afgesplitste wereldmarktleider in oogverzorging op 24 miljard euro.

Beleggers mochten dinsdag op de beurs van Zürich een nieuwe wereldmarktleider verwelkomen: Alcon. 

De expert in oogverzorging - die in Puurs een belangrijke productiesite heeft en onder zijn 163.000 geregistreerde aandeelhouders ook aardig wat Belgen telt - werd afgesplitst van Novartis. Die Zwitserse farmareus moet van CEO Vas Narasimhan meer focussen op het ontwikkelen van geneesmiddelen. 

De aandeelhouders van Novartis ontvingen vandaag per 5 stukken 1 aandeel Alcon. Omdat het geen klassieke beursgang met intekenperiode en prijsvork betrof, liepen de verwachtingen over de eerste koers uiteen van zo'n 40 tot 48 Zwitserse frank.

Uiteindelijk bleken die ramingen te conservatief: Alcon debuteerde op 55 frank en kreeg bij die koers een waardering opgeplakt van bijna 27 miljard Zwitserse frank (24 miljard euro). 

Volgens het beurshuis Berenberg is Alcon wereldwijd de grootste speler in oogverzorging. Het palmt 29 procent van de markt in. Johnson & Johnson (ongeveer 18 procent) en Bausch & Lomb (8 procent) volgen op respectabele afstand. 

Cataract

Alcon, dat vooral sterk staat in chirurgische instrumenten voor onder andere de behandeling van cataract, realiseerde vorig jaar 7,15 miljard dollar omzet. Netto was er vorig jaar verlies als gevolg van de dure terugroepactie van CyPass, een microstent om cataract te behandelen.

Alcon heeft er al een bewogen geschiedenis op zitten. Het bedrijf werd in 1945 opgericht door twee Texaanse apothekers, Robert Alexander en William Connor. De Zwitserse voedingsreus Nestlé verwierf Alcon in 1977, om in 2002 een minderheidsbelang in de oogverzorgingsdochter apart naar Wall Street te brengen.

Tien jaar geleden verkaste Alcon van de ene Zwitserse reus naar de andere: Novartis telde toen meer dan 50 miljard dollar neer voor Alcon. Het was de grootste Zwitserse deal ooit. Veel plezier heeft Novartis niet aan zijn miljardendeal beleefd, Alcon presteerde de voorbije jaren ondermaats.

Alcon, de sponsor van Oxurion

Belgische beleggers met een beetje kilometers op de teller herinneren zich Alcon vooral als de partner van Jetrea, het geflopte goudhaantje van het intussen tot Oxurion omgedoopte Thrombogenics.

Alcon legde in september 2017 een flinke 'afkoopsom' op tafel om af te raken van zijn wereldwijde rechten op Jetrea. Eind 2018 beschikte de groep nog altijd over 85 miljoen euro cash.

Dat bedrag geeft Oxurion de financiële buffer om zichzelf heruit te vinden als ontwikkelaar van medicijnen om oogziektes bij diabetici te behandelen. Later dit jaar publiceert de groep de resultaten van drie klinische studies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud