Amerikaanse opsteker voor MDxHealth

MDxHealth-topman Jan Groen. ©Elodie Timmermans

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft het licht op groen gezet voor een kankertest van Exact Sciences. Die maakt voor die test gebruik van technologie van het Belgische biotechbedrijf MDxHealth, dat recht heeft op een mijlpaalbetaling en royalties.

MDxHealth kende Exact Sciences in 2010 een licentie toe voor een van zijn biomarkers. Exact gebruikte die voor een kankertest die darmkanker opspoort in de stoelgang van patiënten.

De Food and Drug Administration (FDA) heeft nu toelating gegeven voor het gebruik van die test. Die detecteert wijzigingen van DNA in stoelgang, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van darmkanker of poliepen die zich kunnen ontwikkelen tot een kankergezwel.

Royalties

Met de goedkeuring van de FDA op zak, kan Exact beginnen met de commerciële uitrol van zijn test. De lancering zou nog voor het einde van dit jaar zijn. Op dat moment heeft MDxHealth recht op een mijlpaalbetaling, en zal het royalties ontvangen op de verkopen van de test.

Het biotechbedrijf plakt daar in het persbericht evenwel geen bedrag op. Exact zelf verwacht wel dat zijn test binnen de 5 jaar een omzet van 1 miljard dollar kan genereren. Afhankelijk van het percentage royalties waar MDxHealth recht op heeft, en waarover evenmin duidelijkheid bestaat, kan dit nieuws een mooie financiële opsteker worden.

Aandeel

Het nieuws doet het aandeel MDxHealth een slordige 10 procent opveren. Voor MDxHealth is dat echter allesbehalve een uitzonderlijke gebeurtenis. In het voorjaar had een panel van de FDA al een advies gegeven voor de goedkeuring van de door Exact ontwikkelde test. In de aanloop naar dat positieve advies, lekten goede onderzoeksresultaten uit, die het aandeel meer dan 12 procent omhoog deden schieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud