Amerikaanse overheid koopt Pfizer-vaccin

©REUTERS

De Amerikaanse regering heeft 100 miljoen dosissen van het potentiële coronavaccin van BioNTech/Pfizer gekocht. Daarvoor betalen de Amerikanen bijna 2 miljard dollar.

Daarnaast heeft de regering van Trump een optie op nog eens 500 miljoen dosissen genomen. Op dit moment bestaat er nog geen vaccin tegen het coronavirus. Sinds het begin van de uitbraak onderzoeken meerdere farma- en biotechbedrijven mogelijke vaccins.

Een van de voorlopers is het Amerikaanse Pfizer dat samenwerkt met het Duitse biotechbedrijf BioNTech. Begin juli meldde Pfizer positieve resultaten over zijn coronavaccin. Bij de eerste testen op proefpersonen bleek dat het experimenteel middel goed werd getolereerd door de patiënten, hoewel sommigen last hadden van griepverschijnselen. Intussen zijn Pfizer en BioNTech gestart met een grootschalig onderzoek, waarbij tienduizenden proefpersonen en patiënten worden behandeld met het vaccin.

Gratis toegang

De bedrijven onderzoeken vier coronavaccins, waarvan twee een 'fast track'-aanduiding hebben gekregen van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA. Dat betekent dat het dossier prioritair wordt behandeld. Pfizer verwacht dat ten vroegste in oktober een aanvraag kan ingediend worden om het middel te commercialiseren, op voorwaarde dat de huidige studies succesvol zijn.

Als alles volgens plan verloopt, hopen Pfizer en BioNTech tegen eind dit jaar 100 miljoen dosissen van het vaccin te produceren, en 1,3 miljard tegen eind volgend jaar.

De eerste 100 miljoen dosissen zijn verkocht aan de Amerikaanse overheid, die 1,95 miljard dollar veil heeft voor dit pakket. De overheid heeft laten weten dat Amerikanen gratis toegang krijgen tot een vaccin.

Pfizer en BioNTech geven aan dat ze contact hebben met andere overheden om vaccins te leveren. Ze kondigden eerder een akkoord met de Britse regering aan voor de levering van 30 miljoen dosissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud