Amerikanen betalen 725 miljoen euro voor Waalse maker vacciningrediënten

Henogen maakt virale vectoren die in het lichaam dienen als een transportmiddel voor vaccins. ©Novasep

De Amerikaanse groep Thermo Fisher Scientific legt 725 miljoen euro op tafel voor Henogen. Die Waalse dochter van het biotechbedrijf Novasep produceert virale vectoren die cruciaal zijn voor onder andere het coronavaccin van AstraZeneca.

Henogen is de Belgische tak van het Franse biotechbedrijf Novasep. Die produceert virale vectoren voor immunotherapie en gentherapie, twee domeinen in de geneeskunde in opmars.

Novasep zet die technologie ook in om ingrediënten voor vaccins te maken. Midden vorig jaar sloot het een deal met de Britse farmareus AstraZeneca voor een cruciaal onderdeel van het vaccin ontwikkeld aan Oxford University. Het gaat over honderden miljoenen dosissen.

Die deal zette de schijnwerpers op het bedrijf en de regio. Henogen kwam in het vizier van de Amerikaanse reus Thermo Fisher , een beursgenoteerde gigant met een jaaromzet van 25 miljard dollar.

Spin-off van de ULB

Henogen is ontstaan als een spin-off van de Université Libre de Bruxelles. In 2009 kwam het in de handen van Novasep. De grote sprong vooruit volgde vijf jaar geleden door te focussen op virale vectoren. Henogen telt ruim 400 werknemers op sites in Seneffe en Gosselies in Henegouwen. Het boekte vorig een omzet van ruim 80 miljoen euro.

Henogen heeft tal van contracten met grote spelers, vooral voor kleinere leveringen voor klinische proeven. Maar onlangs maakte het bedrijf de sprong naar grootschalige productie op commerciële schaal. Thermo Fisher noemt de overname een 'uitstekende strategische fit' om zijn divisie cel- en genvaccins en -therapieën wereldwijd uit te breiden.

De overname is voor Wallonië opnieuw een mooie internationale referentie in biofarma. Die sector wordt al jaren structureel zwaar gesteund door de overheid met marshallplannen.

In de cel- en gentherapie waren er onlangs meerdere successen, zoals de beursgang van Iteos Therpeutics op Nasdaq en de overname van MasterCell door het Amerikaanse Catalent voor 285 miljoen euro. Univercells, dat ook virale vectoren maakt, kreeg kapitaal toegestopt van de Amerikaanse private-equityreus KKR.

Schuldenberg

Voor de aandeelhouders van Novasep is de deal een opsteker. Na een met schulden gefinancierde overname door Gilde bezweek het in 2012 onder zijn schuldenberg van 415 miljoen euro. De Franse overheid moest toen 30 miljoen euro toestoppen. Door een schuldherschikking kregen de schuldeisers, de fondsen Tennenbaum, Pimco en Silver Point, de controle. In 2016 en 2019 zat Novasep in moeilijke papieren en werd de terugbetaling van leningen uitgesteld.

AstraZeneca-vaccin

Het vaccin van AstraZeneca ontwikkeld aan Oxford University is een genetisch vaccin. Een specifiek gen wordt geïnjecteerd. Dat geeft lichaamscellen instructies om antigenen aan te maken. Die zijn ongevaarlijk maar kenmerkend voor het coronavirus. Het immuunsysteem gaat die te lijf en traint zich zo voor een virusaanval. Het gen en die instructies komen niet vanzelf in de cellen. Daar is een virus voor nodig, in dit geval een onschadelijk adenovirus dat dienstdoet als een koerier, de cellen binnendringt en het genetisch pakket aflevert. Novasep maakt die virale vector (virus + pakketje) in Seneffe in bioreactoren. Het eindproduct is een vloeistof die bij AstraZeneca een finale bewerking krijgt en er dosis per dosis in flacons wordt gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud