Amerikanen betalen 95 miljoen dollar voor Leuvense diagnosesoftware

De software kan heel snel genetische afwijkingen opsporen bij pasgeborenen. ©Photo News

Diploid, een Leuvens bedrijf dat met artificiële intelligentie (AI) heel snel zeldzame genetische afwijkingen opspoort, wordt overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Invitae.

Diploid heeft de hoofdprijs gewonnen met Moon, wereldwijd de eerste AI-software voor de diagnose van zeldzame aandoeningen.

De methode wordt al gebruikt om snel een diagnose te maken van ernstig zieke kinderen op de intensive care. Naar schatting 4 procent van de pasgeborenen wordt getroffen door genetische ziekten, de belangrijkste doodsoorzaak bij zuigelingen. Zeldzame genetische ziekten zijn goed voor zowat 15 procent van de opnames in kinderziekenhuizen.

Na een vijftal minuten weet het algoritme welke genmutatie verantwoordelijk is voor een afwijking.

Zulke diagnoses gebeuren door menselijke specialisten, maar kunnen met de Leuvense software geautomatiseerd worden. Dat leidt tot snellere resultaten. Het algoritme analyseert de symptomen van de patiënt en alle wetenschappelijke literatuur. Na een vijftal minuten weet het welke genmutatie verantwoordelijk is voor een afwijking. In het menselijke genoom zijn zowat 4,5 miljoen mutaties mogelijk.

Zeer hoog bedrag

De technologie is duidelijk zeer waardevol voor het Amerikaanse Invitae, een beursgenoteerd bedrijf dat ook actief is in het versnellen en vereenvoudigen van genetische tests en diagnoses. Het betaalt 95 miljoen dollar (84 miljoen euro), waarvan 32 miljoen in cash en 63 miljoen in eigen aandelen. De overnameprijs is voor zover bekend een van de hoogste ooit voor de overname van een Belgische start-up.

'Moon is krachtig en eenvoudig te gebruiken', zegt Invitae in een persbericht. Uit een pilootstudie waarbij de informatie van reeds bekende gevallen door het algoritme werden beoordeeld, bleek de software een precisiegraad te halen van 94 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud