Amerikanen klaar om coronavaccin te testen

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna staat klaar om zijn vaccin tegen het coronavirus te testen. Het aandeel schiet omhoog.

Moderna heeft een eerste batch verzonden naar het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) die de test zal uitvoeren. Bij een 20-tal gezonde vrijwilligers wordt nagegaan of het vaccin veilig is en een immuuunreactie oproept die nodig is ter bescherming tegen het virus.

De test gaat waarschijnlijk in april van start, amper drie maanden nadat de genetische code van het virus is blootgelegd. 'Zonder twijfel een wereldrecord', zegt Anthony Fauci, directeur van NIAID. 

Moderna zette een vaccin op punt op basis van mRNA: messenger RNA. Dat is een soort genetische code die lichaamscellen duidelijk maakt welke eiwitten te produceren. In dit geval worden specifieke eiwitten gecreëerd die eigen zijn aan het virus maar geen schade berokkenen. Op die manier zou het lichaam zich kunnen wapenen tegen het virus. 

Grotere proeven

Als die test goed afloopt, zijn nog bijkomende, grotere proeven nodig voor het vaccin kan worden ingezet. Dat zal ten vroegste volgend jaar mogelijk zijn. Moderna, goed voor een beurswaarde van 7,5 miljard dollar, schiet op Nasdaq fors hoger. Het bedrijf maakte pas eind 2018 zijn beursintrede en haalde daarbij 620 miljoen dollar op. 

Ook andere bedrijven zoals Johnson & Johnson, Sanofi en Inovio zijn een vaccin tegen het virus op het spoor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud