Amerikanen kopen Uteron Pharma

Het Amerikaanse Watson Pharmaceuticals koopt het Luikse Uteron Pharma, dat nochtans een gedoodverfde beurskandidaat was. De familie Van Rompay en oprichter François Fornieri passeren langs de kassa.

Watson legt meteen 150 miljoen dollar op tafel. Daar kan tussen nu en vijf jaar nog 155 miljoen dollar bijkomen als de producten van Uteron Pharma verdere successen boeken.

Watson heeft de ambitie om wereldleider te worden in 'gezondheidsproducten voor de vrouw'. Het bedrijf, met een beurswaarde van meer dan 10 miljard dollar, is zich via overnames in snel tempo aan het versterken in dat vakgebied. Uteron Pharma speelt daarbij een essentiële rol. Het Luikse bedrijf heeft drie potentiële blockbusterproducten, waarvan een al dit jaar op de markt komt en een volgend jaar.

'Watson heeft zich geëngageerd om de business hier minstens tien jaar te verankeren in de regio. Het onderzoek blijft hier. En er wordt hier verder geïnvesteerd in productiefaciliteiten', zegt de Luikenaar Fornieri, voor wie die garanties een voorwaarde sine qua non waren.

'Dit is een superdeal. Voor de aandeelhouders, voor de regio, voor het bedrijf, voor de Waalse ministers', aldus Fornieri. 'Watson deed ons een voorstel waar we niet konden naast kijken', zegt Stijn Van Rompay.

Geen beursgang dus? 'Nee. Maar nu hebben Uteron en Luik zekerheid over toekomstige investeringen. Watson heeft toegang tot grote sommen geld. Geld via de beurs ophalen zou moeilijk geweest zijn. Het zou wel gelukt zijn, maar tegen welke waardering?', vraagt Fornieri.

De familie Van Rompay, François Fornieri (Waals Manager van het Jaar in 2012) en Jean-Michel Foidart (Waal van het jaar in 2012), die Uteron in 2010 met grote ambities lanceerden, cashen het meest.

Ook andere aandeelhouders à la Christian Dumolin, Roland Duchatelet, Jos Sluys passeren langs de kassa. Al moeten zij nog even wachten op de meerwaarde op hun inleg. Zij stapten in de lente van vorig jaar in tegen een bedrijfswaardering van 155 miljoen euro, terwijl Watson in eerste instantie pas 150 miljoen dollar betaalt. 'Maar de doelstellingen om die volgende betalingen te krijgen, zijn realistisch hoor', meent Van Rompay.

Uteron Pharma telt 60 medewerkers in Luik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud