Anticonceptiepil van Mithra maakt intrede op Amerikaanse markt

©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Het lag in de lijn der verwachtingen, maar de Luikse farmagroep Mithra brengt haar anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten op de markt onder de merknaam Nextstellis.

De lancering van de anticonceptiepil gebeurt in samenwerking met Mithra's partner Mayne Pharma. 'De lancering van Nextstellis vertegenwoordigt een nieuw tijdperk in de contraceptie. We zijn fier dat wij ons steentje hebben bijgedragen door vrouwen en hun gezondheidsverleners te ondersteunen in hun contraceptiekeuzes', stelt topman en farmaveteraan Leon Van Rompay (71) in een persbericht.

Midden april kreeg Nextstellis de toelating van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA voor de lancering, nadat Canada en Europa eerder al groen licht gaven voor de pil. Toch lag de nadruk vooral op de Verenigde Staten als walhalla van de farmasector, omdat medicijnen er een pak duurder over de toonbank gaan. Analisten ramen het totale verkooppotentieel van het middel op zowat 1 miljard dollar.

Analisten ramen het totale verkooppotentieel van het middel op zowat 1 miljard dollar.

Estelle/Nextstellis is het eerste anticonceptiemiddel dat het natuurlijke hormoon estetrol (E4) bevat. Het farmabedrijf is erin geslaagd dat oestrogeen - dat tijdens de zwangerschap door de foetus geproduceerd wordt - na te bootsen. In tegenstelling tot het vaak gebruikte synthetische ethinylestradial (EE2) heeft estetrol het voordeel dat er minder ongewenste nevenwerkingen mee gepaard gaan.

Marktaandeel

Concreet ligt het risico op bloedklonters, tromboses en beroertes lager, wat een troef betekent in de strijd om marktaandeel. Uit recente cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), die Het Laatste Nieuws opvroeg, blijkt dat Belgische tienermeisjes op vijf jaar tijd 66 procent meer spiralen en vaginale ringen kochten. Het gebruik van de klassieke pil bleef in die tijd stabiel, maar ze moet dus wel opboksen tegen steeds meer alternatieven.

De vlekkeloze tocht naar de Verenigde Staten is een opsteker voor Mithra, dat zich de voorbije maanden in woelig water bevond. In februari zette oprichter François Fornieri een stap opzij, omdat een gerechtelijk onderzoek loopt naar zijn mogelijke betrokkenheid in de zaak rond de intercommunale Nethys. Daarna kreeg de flamboyante farmabaas, die onlangs zijn zitje als bestuurder bij Mithra behield, nog te maken met een klacht voor handel met voorkennis.

Bij opening ging Mithra 0,2 procent lager, maar omstreeks tien uur staat het aandeel 0,4 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud