Antikankerfonds Luc Verelst krijgt steun Nationale Loterij

Luc Verelst, de oprichter van bouwgroep Verelst, zet zich al tien jaar in tegen kanker. ©Wim Kempenaers (WKB)

Het Antikankerfonds ontvangt ruim 200.000 euro van de Nationale Loterij voor onderzoek naar baarmoeder(hals)kanker. Het fonds test of gewone geneesmiddelen, zoals aspirine, immuuntherapie kunnen versterken.

Het Antikankerfonds, in het leven geroepen door de vroegere aannemer Luc Verelst, onderzoekt hoe goedkope, bestaande geneesmiddelen, zoals aspirine of curcumine, kunnen worden ingezet om kanker te bestrijden.

2.069
Baarmoeder(hals)kanker
Jaarlijks worden in België 640 vrouwen met baarmoederhalskanker en 1.429 vrouwen met baarmoederkanker geconfronteerd, samen 2.069 vrouwen.

Het fonds ontvangt 201.000 euro van de Nationale Loterij voor een studie naar baarmoeder- en baarmoederhalskanker. Jaarlijks worden in België 640 vrouwen met baarmoederhalskanker en 1.429 vrouwen met baarmoederkanker geconfronteerd.

'Het Antikankerfonds is voortdurend op zoek naar betere behandelingsopties voor patiënten', legt Guy Buyens, de medisch directeur van het Antikankerfonds, uit. 'Immuuntherapie is een veelbelovende piste waarbij het eigen afweersysteem gebruikt wordt om de kankercellen aan te vallen. Gecombineerd met een behandeling met radiotherapie en vijf goedkope, bestaande middelen kunnen we tumoren op meerdere fronten tegelijkertijd aanvallen. Zo wordt de dure immuuntherapie in de toekomst hopelijk doeltreffender, zonder ze nog veel duurder te maken.'

Aspirine

De studie van het Antikankerfonds, op 65 patiënten, slaat op zeven mogelijke combinaties van geneesmiddelen met een immuuntherapie. Zo wordt gekeken naar de invloed van vitamine D3, aspirine en curcumine. De totale kostprijs van het onderzoek bedraagt iets meer dan 1,5 miljoen euro.

Het Antikankerfonds (een Belgische Stichting van Openbaar Nut) is een belangrijk kenniscentrum voor kankerbehandelingen. Het fonds wordt gefinancierd door Verelst en een reeks ondernemers, zoals Alexandre Van Damme (AB InBev), Emiel Lathouwers (ex-AS Adventure) en Filip Balcaen (vroeger Balta).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect