Advertentie

Antwerps lab klaagt Nederlandse staat aan voor subsidie

Gendia klaagt de Nederlandse staat aan voor ongeoorloofde concurrentievervalsing. ©Hollandse Hoogte

Het Antwerpse laboratorium Gendia, een belangrijke maker van Niet-Invasieve Prenatale Testen (NIPT), klaagt de Nederlandse staat aan wegens ongeoorloofde staatssteun.

Gendia hielp de afgelopen jaren Nederlandse vrouwen die in eigen land niet in aanmerking kwamen voor de bloedtest, die onder meer het syndroom van Down aan het licht brengt.

Maar doordat de overheid voortaan acht universitaire medische centra (UMC's) met 26 miljoen euro per jaar gaat subsidiëren, zodat ze de test relatief goedkoop kunnen aanbieden, dreigt het bedrijf uit de Nederlandse markt te worden geprijsd.

Gendia kan geen aanspraak maken op de subsidieregeling en vindt daarom dat sprake is van concurrentievervalsing. Het bedrijf hoopt via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de regeling wordt opgeschort, zodat vervolgens de Europese Commissie er een oordeel over kan vellen.

Kans op afwijkingen

Vanaf 1 april komt de NIPT in Nederland beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Tot nog toe werd vooral gewerkt met de combinatietest waarmee via bloedonderzoek de kans op afwijkingen werd berekend. Alleen vrouwen bij wie een verhoogde kans op Down was geconstateerd, konden de NIPT-test laten doen.

Door de subsidie betalen vrouwen die zich laten testen binnenkort 175 euro. Het Antwerpse lab rekende zijn Nederlandse klanten 590 euro per test aan. Het had op tweehonderd plaatsen in Nederland 'priklocaties' geopend. Het lab zegt al meer dan 21.000 Nederlandse vrouwen te hebben geholpen.

Gendia kwam vorig jaar nog in opspraak in Nederland. Het bedrijf zou persoonlijke medische gegevens hebben gebruikt om per e-mail een kankertest aan te bevelen. Klanten die voor een NIPT-test kwamen, konden in een formulier aangeven welke ziektes in de familie voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud