Antwerpse prof ontwerpt coronacouveuse

Elmedix ontwikkelde een toestel om mensen op te warmen tot 41,5 graden, een temperatuur waarmee mogelijk ook virussen kunnen worden vernietigd.

Het coronavirus bestrijden door mensen in een couveuse van 41,5 graden te stoppen om het lichaam op te warmen. Dat is een opmerkelijke piste die een Antwerpse prof wil bewandelen.

Elmedix, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde een technologieplatform om lichamen zeer precies en gecontroleerd op te warmen. Aanvankelijk voor kankerbehandeling, maar die technologie kan mogelijk aangewend worden om patiënten met het coronavirus te helpen, legt professor John-Paul Bogers van Elmedix uit. De virusdeeltjes kunnen immers niet goed tegen hitte. 'Het lichaam vernietigt een deel van de virussen door koorts. Door mensen twee tot drie uur gecontroleerd op te warmen tot 41,5 graden kunnen virusdeeltjes mogelijk versneld worden uitgeschakeld', zegt Bogers.  

'Door mensen twee tot drie uur gecontroleerd op te warmen tot 41,5 graden, kunnen virusdeeltjes mogelijk versneld worden uitgeschakeld'
John-Paul Bogers
Professor Universiteit Antwerpen

Elmedix heeft Europese steun aangevraagd om zo snel mogelijk de technologie te kunnen testen op patiënten met Covid-19. De methode zou niet toepasbaar zijn op zwaar zieke coronapatiënten, maar wel kunnen vermijden dat minder zieke patiënten naar intensieve zorg moeten.

Kanker

Het opwarmen van lichamen, hyperthermie, wordt al langer genoemd als kankerbehandeling. Werkt dat echt? 'Dat is geen praktijk bij ons, maar wel een alternatieve behandeling in bijvoorbeeld Duitsland', klinkt het aan het Leuvens Kankerinstituut.

'Zelfs Plato schreef al over hyperthermie en er wordt al decennia mee getest, maar het probleem is veiligheid', zegt Bogers. Hij zegt met Elmedix een toestel te hebben ontworpen met nauwkeurige sensoren dat een veilige en precieze opwarming toelaat. 'Tests op honden hebben goede resultaten opgeleverd. Binnenkort zetten we de stap naar tests op mensen.'  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud