Antwerpse Vaxinfectio partner WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Vaxinfectio, het vaccin- en infectieziekteninstituut van de Universiteit Antwerpen, uit tot Collaborating Center voor de preventie en de controle van infectieziekten. Het centrum wordt de referentie voor 53 Europese landen.

Vaxinfectio, een van de vijf onderzoeksexcellentiecentra van de Universiteit Antwerpen, werd opgericht in 2007 en stelt 90 mensen te werk. Na een lange procedure wordt Vaxinfectio nu een referentiecentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie.

"De WHO is absoluut niet kwistig met die erkenningen", zegt professor Pierre Van Damme. "Voor ons onderzoeksdomein zijn we zelfs uniek in de wereld. De interdisciplinaire combinatie van medische microbiologie, vaccinologie, immunologie en gezondheidseconomie is uitzonderlijk genoeg om die erkenning te verantwoorden."

Als referentiecentrum zal Vaxinfectio actief zijn in 53 Europese landen. "We gaan onderzoek doen, missies uitvoeren, mensen opleiden en overheden helpen bij een uitbraak van een infectieziekte. Vooral in Oost- en Centraal-Europa zullen we actief zijn. Op sommige plaatsen daar tieren de infectieziekten welig. De aanpak van Hepatitis A, B en C vormt bijvoorbeeld een belangrijke uitdaging, zeker met het oog op toenemende migratiestromen naar West-Europa. Dergelijke thema's moeten onvermijdelijk op Europees niveau worden aangepakt", aldus Van Damme.

Met financiële steun van de WHO kunnen talentvolle studenten uit alle Europese landen deelnemen aan de jaarlijkse zomercursus vaccinologie aan de Universiteit Antwerpen. "Deze erkenning werkt als een kwaliteitslabel dat onze universiteit heel wat voordelen zal bieden", besluit Van Damme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud