Apotheekgroep Multipharma stoot keten iU af

iU hoort tot de apotheekgroep Multipharma. ©rv

De parafarmacieactiviteiten van Multipharma belanden bij een groep Franse privé-investeerders.

De Brusselse coöperatieve apotheekgroep Multipharma, die de verzekeraar P&V als een van haar grootste aandeelhouders heeft, verkoopt haar parafarmacietak iU aan een groep privé-investeerders uit Frankrijk. De transactie werd dinsdag gemeld door de bedrijvenadviseur Allyum die optrad voor Multipharma. 

Multipharma, dat al sinds 1921 bestaat, is met 273 apotheken en 1.700 werknemers een van de grootste geneesmiddelenverdelers van het land. In 1996 startte Multipharma onder de naam Equiform met parafarmacie, zeg maar de verdeling via aparte vestigingen van onder meer verzorgings- en schoonheidsproducten die geen geneesmiddelen zijn en waarvoor geen voorschrift nodig is. Equiform wordt gezien als de pionier van het concept in ons land.

E-commerce

In 2010 werd Equiform omgedoopt in iU. De keten heeft 21 winkels in België en Luxemburg, vooral in winkelcentra, en haalt een omzet van ongeveer 26 miljoen euro. Maar Multipharma stoot de keten nu af. Allyum meldt alleen dat de kopers privé-investeerders zijn. Volgens onze informatie gaat het om Franse partijen, onder meer Jean-François Mallinjoud die een carrière uitbouwde in de private-equitywereld, zoals bij het Franse Eurazeo. 

Officieel is de reden voor de verkoop dat Multipharma zich wil toeleggen op zijn kernactiviteiten. Maar daar komt bij dat iU zijn omzet al een tijd ziet teruglopen en alvast in 2017 en 2016 verlies boekte. De keten heeft ook last van meer en agressievere concurrentie, onder andere van Medi-Market, en van e-commerce. iU zette de eigen e-commercewebsite in 2017 stop om de lancering van de nieuwe webstek van moeder Multipharma meer kansen te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud