Aratana koopt Leuvens Okapi Sciences

©AFP

Het Amerikaanse beursgenoteerde biofarmabedrijf Aratana Therapeutics koopt zijn Belgische sectorgenoot Okapi Sciences. Het prijskaartje bedraagt 33 miljoen euro.

Okapi Sciences is een spin-off van de KU Leuven. Het biotechbedrijf werd eind 2007 opgericht en is gespecialiseerd in antivirale geneesmiddelen voor dieren. Okapi kreeg kort na zijn oprichting 8,5 miljoen euro startkapitaal van een groep durfkapitaalfondsen, waaronder Agri Investment Fund (Boerenbond/Gimv), Gemma Frisius (KU Leuven), Fortis Private Equity Arkimedes, Kebek (ex-KBC PE) en het Nederlandse Thuja Capital.

Gezien de overnameprijs (33 miljoen euro), realiseren die een forse meerwaarde. De overname wordt overigens niet in één keer betaald. Aratana betaalt 10,3 miljoen euro onmiddellijk in cash en engageert zich om de rest neer te tellen via een schuldbewijs (promissory note, 11 miljoen euro) en via cash of aandelen (12 miljoen).

Oprichter en CEO Erwin Blosma wordt 'vice president' bij Aratana en blijft verantwoordelijk voor Okapi Sciences.

Pionier

Okapi Sciences is een pionier in de ontwikkeling van virale geneesmiddelen voor dieren. Het werkt onder meer aan een aidsmiddel voor katten en aan virusremmers om de uitbraak van de varkenspest en mond- en klauwzeer bij vee in te dijken.

Enkele maanden geleden kwam het Leuvense bedrijf in het vizier van big pharma. Het sloot in augustus met de farmareus Novartis een deal voor de verdere ontwikkeling en distributie van een (niet nader gespecifieerd) kattenmedicijn.

Toen de deal met Novartis bekendraakte, verklaarde Blomsma dat Okapi voor de financiering van zijn verdere groei nog op zoek was naar 8 à 9 miljoen euro bijkomende middelen. ‘Het is het moment om extra kapitaal op te halen’, zei hij toen. ‘De beursgang van de Amerikaanse sectorgenoot Aratana Therapeutics en de afsplitsing van de dierendivisie van Pfizer hebben de aandacht van investeerders naar onze sector getrokken. Ze zien dat er veel potentieel in zit.’ De markt voor dierengezondheidsproducten bedraagt 20 miljard dollar wereldwijd en groeit 5 procent per jaar, meer dan de markt voor humane medicijnen.

Maar zover kwam het niet: uiteindelijk neemt Aratana Therapeutics zijn Belgische sectorgenoot over. Aratana noteert pas sinds eind juni op de Nasdaq. Het haalde toen 35 miljoen dollar op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud