Advertentie

Argenx haalt 1 miljard op met kapitaalronde

Argenx bij de introductie op Nasdaq in 2017. ©Christopher Galluzzo / Nasdaq

Met een van de grootste kapitaalrondes ooit voor een Europees biotechbedrijf onderstreept de Gentse biotechnologiegroep haar ambities.

'Een van de grootste kapitaalrondes ooit voor een Europees biotechbedrijf', klonk het in mei vorig jaar, toen Argenx geruggensteund door sterke onderzoeksresultaten voor zijn goudhaantje efgartigimod 750 miljoen dollar vers geld ophaalde.

Acht maanden later zet CEO Tim Van Hauwermeiren met een bisnummer Argenx' eigen record scherper. De biotechnologiegroep kondigde vannacht aan 1 miljard dollar (830 miljoen euro) opgehaald te hebben. Om een idee te geven: dat is het equivalent van de totale beurswaarde van Mithra of Ontex.

Opmerkelijk: om beleggers over de streep te trekken moest Argenx nauwelijks de gebruikelijke 'bulkkorting' op de beurskoers toepassen. Amerikaanse beleggers tekenden in op 1,61 miljoen nieuwe aandelen tegen 320 dollar per stuk. Dat is een minieme korting van zo'n 1 procent op de jongste slotkoers op Nasdaq, 324,62 dollar.

Tegenover de jongste koers op Euronext (263 euro) is de prijs waartegen beleggers op de 1,52 miljoen 'Europese' aandelen intekenden, 265,59 euro, zelfs een kleine premie. Baillie Gifford verbond zich ertoe voor 415 miljoen dollar in te tekenen. De Schotse vermogensbeheerder is net als bij Tesla ook bij Argenx een vroege fan en een langetermijnbelegger.

Dinsdag bleef het aandeel tijdens de plaatsing van de aandelen geschorst, maandag was Argenx naar een record gestegen (zie grafiek). Dat gebeurde na de aankondiging dat het bedrijf met het potentiële goudhaantje efgartigimod een vierde ijzer in het vuur heeft. Het voert er ook onderzoek mee naar de zenuwziekte CIDP.

Argenx trok in 2014 tegen 8,5 euro naar de beurs. De trouwe kleine belegger zag zijn inzet sindsdien verdertigvoudigen. Het 13 jaar jonge bedrijf wordt nu door beleggers op meer dan 12 miljard euro gewaardeerd. 'Zelfs voor Big Pharma zijn we al een grote brok', merkte Van Hauwermeiren dinsdag in een gesprek op. Hij had het ook over het contrast met de beginfase in 2008: 'Bij de opstart zijn we voor de eerste paar miljoen negen maanden op toer geweest. Nu halen we honderden miljoenen in een paar uur op.'

Dollartekens

Sinds Argenx in mei vorig jaar met efgartigimod sterke resultaten rond myasthenia gravis voorlegde, beleeft het aandeel een hoge vlucht. Myasthenia gravis is een weesziekte, waar nog geen echt bevredigende behandeling beschikbaar voor is. Bij zo'n 'orphan drug' krijgen Wall Street-analisten al snel dollartekens in de ogen, gelet op de traditioneel hoge prijzen op de Amerikaanse markt.

Met de commercialisering van efgartigimod op de Amerikaanse markt zijn al ruim 100 mensen bezig, en dat gaat richting 200 eind dit jaar
Tim Van Hauwermeiren
Argenx-CEO

Argenx ziet met de verse kapitaalronde de cashbuffer aandikken tot ruim 2,6 miljard euro. Maar bij een biotechbedrijf met de 'luxe' van veel onderzoeken in de laatste (en duurste) klinische testfase op veel patiënten kun je eigenlijk niet spreken van 'te veel cash'.

De verwachting is dat de cashburn van Argenx dit jaar verdubbelt tot ongeveer 800 miljoen euro. Het bedrijf moet in 2021 zeven grote patiëntenstudies met efgartigimod en tegelijk de commercialisering van het middel op de lucratieve maar complexe Amerikaanse markt voorbereiden. ‘Daar zijn al ruim 100 mensen mee bezig. Dat gaat richting 200 eind dit jaar', stipt de CEO aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud