Kapitaalronde Argenx komt in geschiedenisboekjes

CEO Tim Van Hauwermeiren tijdens de opname van Argenx in de Bel20 in juni 2018. ©BELGA

Argenx heeft met zijn private kapitaalronde uiteindelijk 750 miljoen dollar opgehaald. En er is mogelijk nog meer op komst. De korting op de aandelen bedroeg slechts 1,8 procent.

De Gentse biotechgroep Argenx  heeft met haar private kapitaalronde bruto 750 miljoen dollar (682 miljoen euro) opgehaald. Dat is de helft meer dan de geplande 500 miljoen dollar.

'Dit is misschien wel de grootste kapitaalronde van een Europese biotechbedrijf ooit', tweette Lenny Van Steenhuyse, de biotechanalist van KBC Securities. Voor België gaat het sowieso om de grootste kapitaalverhoging met de inbreng van meerdere beleggers, leren cijfers van De Tijd. Het Mechelse Galapagos voerde midden 2019 officieel een kapitaalverhoging van 1,1 miljard euro, maar dat was louter door de instap van het Amerikaanse Gilead.

Argenx verkocht 2,58 miljoen aandelen op Wall Street (ADS) tegen 205 dollar per stuk en 1,07 miljoen aandelen in Europa tegen 186,52 euro. De handel in Argenx was woensdag opgeschort, dinsdag sloot het aandeel af op 190 euro. De plaatsing van de aandelen gebeurde tegen een korting van 1,8 procent. Dat is een kleine korting voor een operatie van deze omvang.

Mogelijk haalt Argenx nog meer vers geld op. De begeleidende instellingen hebben een optie verkregen om gedurende 30 dagen tegen dezelfde voorwaarden nog eens 548.777 aandelen te kopen. Als ze die optie uitoefenen, krijgt Argenx bijkomend 102 miljoen euro in het laatje. Het ziet er voorlopig naar uit dat ze van dat recht gebruiken zullen maken. Donderdag steeg Argenx met 4,6 procent tot 198,8 euro. 

De uitoefening van deze greenshoe-oefening zou de totale opbrengst doen oplopen tot 780 miljoen euro, voor de kosten van de operatie. In dat geval heeft Argenx in vijf jaar tijd via drie kapitaalrondes liefst 1,3 miljard euro opgehaald bij beleggers, leert een berekening van De Tijd. De bedragen liepen vooral na de tweede notering van Argenx op Nasdaq in mei 2017.  Ter vergelijking: alle Belgische biotechbedrijven samen - inclusief Galapagos - haalden in vijf jaar 3,3 miljard euro op.

De kapitaalronde werd begeleid door JPMorgan, Cowen en Bank of America. In de Benelux was Kempen het enige betrokken beurshuis.

Cashberg van 2 miljard

Argenx heeft het ijzer gesmeed terwijl het heet is. De operatie kwam er na uitstekende studieresultaten voor efgartigimod, een potentieel medicijn tegen de spierziekte myasthenia gravis (MG).  'Als je geen cashflow hebt, moet je draaien op nieuwsflow', zei CEO Tim Van Hauwermeiren eerder deze week aan De Tijd.

Eind maart had Argenx reeds een spaarpotje van 1,3 miljard euro. Dat kan dus oplopen tot meer dan 2 miljard euro. Die spaarpot is geen overbodige luxe. Argenx heeft rond efgartigimod nog meerdere onderzoeken lopen voor de bloedziekte ITP in de derde fase, en voor de huidziekte pemphigus vulgaris (PV) en de zenuwziekte CIDP in de tweede fase. Later dit jaar volgt een 'vijfde indicatie'. Die onderzoeken, zeker in de derde fase, kosten flink geld. De onderzoekskosten van de Gentenaars verdubbelden vorig jaar ruim, van 84 naar 198 miljoen euro.

'De kapitaaloperatie was een verstandige zet van Argenx. De minikorting wijst op de aanhoudende appetijt voor het aandeel', klinkt het bij De Belegger. Het weekblad raadt aan het aandeel 'stevig te behouden', zij het voor de 'gepaste gewichten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud