Argenx haalt in luttele uren 437 miljoen op

Het Gentse biotechbedrijf Argenx haalt ruim 400 miljoen euro op. ©Thomas De Boever

De Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford tekende in op de kleine helft van de kapitaalronde, die de cashbuffer van de Gentse biotechgroep tot 1,3 miljard doet aandikken.

Argenx, dat noteert op Euronext en Nasdaq, ontwikkelt therapieën tegen auto-immuunziektes en kanker. Het lanceerde woensdagavond een kapitaalverhoging van 450 miljoen dollar. Luttele uren later was het geld al binnen, zelfs meer dan dat: Argenx haalt 484 miljoen dollar (437 miljoen euro) op.  

Een verrassing is de vlotte verkoop niet: de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford liet woensdagavond al weten bijna de helft - 199 miljoen euro - op tafel leggen. De Schotten doken eerder dit jaar al prominent op in het kapitaal van de materialengroep Umicore

-6%
Korting
De 4 miljoen nieuwe aandelen werden geplaatst tegen een korting van 6 procent op de slotkoers van woensdag.

Argenx geeft exact 4 miljoen aandelen - grosso modo een derde op Wall Street en twee derde op Euronext - uit tegen 109,18 euro per stuk. Dat is een korting van 6 procent op de Brusselse slotkoers (115,90 euro) van woensdagavond. Daarmee stijgt het aantal uitstaande stukken, op dit ogenblik 37,88 miljoen, met iets meer dan een tiende. 

Goudhaantje

Argenx liet onlangs weten dat het op schema zit met zijn jongste patiëntenstudies van efgartigimod, zijn potentiële goudhaantje. Het tijdstip voor de jongste kapitaalronde zit dus snor. Vorig najaar haalde Argenx na bemoedigende prille testresultaten voor efgartigimod voor de behandeling van de zeldzame bloedziekte ITP al 260 miljoen euro op.

An sich heeft Argenx de cash niet meteen nodig: de Gentenaars hadden eind september al 923 miljoen euro in kas. Met dank aan de eerdere kapitaalronde en de monsterdeal rond kankeronderzoek die Argenx eind vorig jaar sloot met Johnson & Johnson. De Amerikaanse reus spijsde in het kader van die deal de Argenx-kas met 300 miljoen dollar en kreeg in ruil een licentie op cusatuzumab.

De stevige cashbuffer is nuttig om de hoge kosten te financieren van de klinische testen om de werking van zijn potentiële medicijnen te bewijzen, die zeker in de derde en laatste fase fors kunnen oplopen. Bovendien biedt de cash de vrijheid om waar nodig aanvullende technologie in huis te halen. Dat deed Argenx begin dit jaar al op kleine schaal, door in Californië technologie te kopen die een vlottere bediening van de experimentele geneesmiddelen toelaat. 

Het Gentse biotechbedrijf neemt deze maand deel aan vier investeerdersconferenties in de Verenigde Staten.  


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud