'Argenx heeft jaar voorsprong op UCB'

©BELGA

UCB boekt goede resultaten bij het onderzoek naar myasthenia gravis, maar beleggers tobben over de nevenwerkingen en stippen aan dat grote rivaal Argenx een stuk verder staat.

De biofarmaciegroep UCB  kondigde op het eerste gezicht goede testresultaten aan met het experimentele middel rozanolixizumab voor de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis (MG). Die naam doet bij beleggers waarschijnlijk een belletje rinkelen: het gaat om de zeldzame aandoening waarmee het Gentse biotechbedrijf Argenx  eind 2017 zijn grote doorbraakonderzoek realiseerde.

In de tweede klinische testfase met 43 patiënten in Europa en Noord-Amerika waren er beloftevolle resultaten. Daarmee is voor de groep het potentieel van het middel bij de behandeling van MG bewezen, 'proof of concept' in het jargon. Op basis van die resultaten zegt UCB nu het onderzoek te zullen versnellen en komt er een nieuwe studie in de tweede helft van 2019.

Zoals steeds in biotech - denk aan de dolle beursrit van Argenx - zijn de kleine lettertjes van de resultaten belangrijk. KBC Securities merkt op dat bij het soort onderzoek dat UCB uitvoerde de veiligheidsparameters altijd nauwlettend in de gaten worden gehouden, vooral hoofdpijn, een vaak opduikend fenomeen bij de behandeling van myasthenia gravis. 

En die kleine lettertjes leren dat bij de patiënten die rozanolixizumab toegediend kregen, meer gevallen van hoofdpijn opdoken dan bij wie de placebo kreeg. Ook het beurshuis Jefferies merkt op dat UCB in myasthenia gravis minder goed lijkt te scoren dan Argenx. 'UCB zal verder onderzoek voeren in de tweede helft van 2019. Dat betekent dat UCB een jaar achterstand heeft op Argenx, dat de derde testfase met efgartigimod in september heeft ingezet', stelt analist Peter Welford. 

UCB heeft een jaar achterstand op Argenx, dat de derde testfase met efgartigimod in september heeft gestart
Peter Welford
Jefferies-analist

De resultaten zijn niettemin bemoedigend, ook al ziet Welford meer potentieel voor rozanolixizumab voor de behandeling van een andere spierziekte (CIDP). Beleggers twijfelden lang over de toekomstige producentenpijplijn van UCB, na een zware tegenvaller in het onderzoek naar het osteoporosemiddel Evenity - een potentiële blockbuster - in het voorjaar van 2017.

Maar recent opperden beurshuizen als Morgan Stanley en Berenberg dat UCB wel degelijk opvolgers voor het huidige trio succesproducten (het reumamiddel Cimzia, het epilepsiemiddel Vimpat en het parkinsonmiddel Neupro) in de steigers heeft staan.

Een van de middelen die de beurshuizen noemen, is precies rozanolixizumab.

Het afgenomen pessimisme over de toekomstige groei van UCB vertaalt zich in een heropstanding van het aandeel, na een beroerd 2017. UCB won dit jaar al 15 procent, terwijl de Bel20 door het moeilijke beursklimaat en de zwakke prestatie van zwaargewicht AB InBev al meer dan 10 procent verloor. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud