Advertentie

Argenx kan goudhaantje ten vroegste eind 2021 in VS lanceren

Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren. ©BELGA

De FDA, de poortwachter tot de cruciale Amerikaanse markt, gunt de Gentse biotechgroep geen spoedprocedure om efgargitimod voor de behandeling van een zeldzame spierziekte groen licht te geven.

17 december 2021. Dan komt er ten vroegste groen licht van de FDA, de poortwachter tot de cruciale Amerikaanse markt, voor Argenx' potentiële goudhaantje efgartigimod als behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis (MG). Dat leert een persbericht

En dat is eigenlijk wel een tegenslag. De Gentse biotechnologiegroep hoopte bij de indiening van de aanvraag in januari op een spoedprocedure in Washington omdat MG een 'weesaandoening' is, een aandoening waar op dit ogenblik niet echt een afdoende behandeling voor bestaat. Met zo'n spoedprocedure zou Argenx 'efga' al in de tweede helft van 2021 op de Amerikaanse mark kunnen lanceren. 

Maar de FDA heeft nu besloten de 'standaardprocedure' te volgen. En die neemt al snel tien maanden in beslag, met dus pas eind 2021 een potentieel groen licht. Echt hard tobben beleggers nog niet: de beurskoers van Argenx zakt op de Brusselse beurs dinsdag tot 4 procent, zeer bescheiden vergeleken met de eerste koersstijging.

'We zien twee potentiële redenen voor de verrassende beslissing van de FDA', stelt KBC Securities in een eerste reactie. 'Ten eerste is de werklast bij de FDA door de pandemie erg groot. Ten tweede is er meer terughoudendheid rond FcRn-medicijnen (een klasse waar ook efgartigimod toe behoort, red.) na een mededeling van rivaal Immunovant.' Immunovant moest vorige maand zijn onderzoek naar MG pauzeren, nadat bij enkele patiënten hoge LDL-cholesterol werd vastgesteld.

Mogelijk is de FDA terughoudender geworden na een tegenslag bij het onderzoek van Argenx-rivaal Immunovant
KBC Securities

Niettemin is het oordeel een zeldzame tegenvaller voor Argenx. Voor weesaandoeningen als MG zien biotechanalisten op Wall Street nog meer dan voor 'gewone' medicijnen dollartekens in de ogen verschijnen.

Het is de verhoopte toekomstige forse cashflow uit die geneesmiddelen die de miljardenwaardering van biotechbedrijven verklaart, ook al draaien veel van die bedrijven zolang er geen product op de markt is weinig of geen omzet en verbranden ze integendeel door de dure klinische onderzoeken veel cash.

Efgartigimod is daarom het fundament van de miljardenwaardering van Argenx. De Gentenaars hebben op dit ogenblik rond het goudhaantje vier vergevorderde beloftevolle onderzoeken lopen. 

De aankondiging van het vierde ijzer in het vuur - rond de zenuwziekte CIDP, een onderzoek dat UCB met het rivaliserende experimentele middel rozanolixizumab vorige week in de marge van de jaarcijfers stop heeft gezet - was vorige maand het signaal voor een verse koersopstoot. Argenx haalde probleemloos 1 miljard vers geld op en zag de beurswaarde pieken op 16 miljard euro. 'Zelfs voor Big Pharma zijn we al een grote brok', stelde CEO Tim Van Hauwermeiren vast .

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud