Argenx klaar voor Amerikaans offensief met oorlogskas van 1,8 miljard

Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren. ©Dieter Telemans

Het Gentse biotechbedrijf Argenx ligt op schema om eind dit jaar zijn aanvraag in te dienen bij de Amerikaanse farmawaakhond voor zijn goudhaantje efgartigimod.

In zijn derdekwartaalcijfers bevestigt Argenx , dat zich specialiseert in behandelingen voor auto-immuunaandoeningen en kanker, dat de biotechnologiegroep op schema ligt om eind dit jaar aan te kloppen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Doel: groen licht krijgen om efgartigimod te lanceren voor de behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis.

Als alles rimpelloos verloopt, begint het commercieel offensief op de Amerikaanse markt volgend jaar. Beleggers namen al een stevig voorschot: met een beurswaarde van meer dan 10 miljard euro hebben de Gentenaars Galapagos - dat in augustus met zijn goudhaantje door datzelfde FDA onverwacht tot een tweede zit veroordeeld werd - onttroond als waardevolste biotechbedrijf van de Lage Landen.

246
miljoen
Argenx spendeerde in de eerste negen maanden bijna een kwart miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling, dubbel zo veel als in dezelfde periode van 2019.

De aanvraag voor de markttoelating in Japan is voorzien in de eerste helft van volgend jaar, met een verwachte lancering in 2022. De aanvraag in de Europese Unie volgt na die in Japan, stelt Argenx.

Myasthenia gravis is maar een van de ziekten die Argenx wil behandelen met zijn efgartigimod. Eind dit jaar begint een wereldwijde fase 3 klinische studie naar de behandeling van de blaarvormende auto-immuunziekte pemphigus.

Stevige oorlogskas

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat Argenx gewapend is om de cruciale en lucratieve Amerikaanse markt te betreden. Het biotechbedrijf zit op een cashberg van 1,8 miljard euro, terwijl die oorlogskas eind december op zo'n 1,3 miljard afklokte. Geruggensteund door sterke onderzoeksdata over efgartigimod haalde Argenx dit voorjaar moeiteloos 785 miljoen euro op bij beleggers.

Een overbodige luxe is die buffer niet. Met twee - en straks drie - onderzoeken in de derde (en duurste) klinische testfase verdubbelden over de eerste negen maanden van 2020 de kosten voor onderzoek en ontwikkeling van 123 naar 246 miljoen euro.

Ook de marketing- en werkingskosten stijgen wegens de uitbouw van een commerciƫle organisatie rond efgartigimod. Van 42 miljoen een jaar eerder, naar 100 miljoen tot dusver in 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud