Argenx legt potentieel blockbustermedicijn voor aan FDA

Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren. ©Wouter Van Vooren

Het biotechbedrijf Argenx heeft het dossier voor zijn medicijn efgartigimod bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond ingediend en moet nu tot zeker halfweg 2021 wachten om groen licht te krijgen voor de verkoop in de VS.

'We beginnen met Argenx een nieuw hoofdstuk te schrijven en zijn daar excited over', zegt CEO Tim Van Hauwermeiren. 'We kijken uit naar de commerciële lancering van ons eerste medicijn.'

Het Gentse biotechbedrijf Argenx heeft bij de geneesmiddelenwaakhond FDA zopas het dossier ingediend om goedkeuring te krijgen om zijn medicijn efgartigimod in de VS te verkopen. De FDA velt over zes tot negen maanden een oordeel. Begin maart zal duidelijk zijn of de FDA voor de snelste route kiest, of niet.

Als alles goed verloopt, lanceert Argenx het medicijn ergens in de loop van het tweede halfjaar. In de VS zal Argenx daarvoor een team van een 80-tal mensen inzetten. Ook in Japan en Europa zal het bedrijf de verkoop in eigen handen nemen, maar daarop is het nog wat langer wachten. Voor de Chinese markt tekende het donderdag een samenwerkingsovereenkomt met Zai Lab.

Spierziekte

Analisten verwachten dat efgartigimod de komende jaren uitgroeit tot een forse blockbuster. Het beurshuis KBC Securities rekent op een piekverkoop van 5,3 miljard euro. Het medicijn is in eerste instantie beschikbaar voor patiënten met de zeldzame spierziekte myasthenia gravis.

Argenx onderzoekt ook het potentieel voor drie andere auto-immuunaandoeningen en dit jaar komen er nog twee ziektes bij. Het bedrijf experimenteert ook met een subcutane versie van efgartigimod, die eenvoudiger toe te dienen is dan de intraveneuze versie. Dat moet een concurrentieel voordeel opleveren in de strijd tegen onder meer UCB.

Argenx probeert zijn goudhaantje zo breed mogelijk in te zetten en er maximaal waarde uit te halen. Maar dat vergt eerst zware investeringen in onderzoek.

Cashburn

Argenx probeert zijn goudhaantje dus zo breed mogelijk in te zetten en er maximaal waarde uit te halen. Maar dat vergt eerst zware investeringen in onderzoek. Argenx - dat op een cashberg van zowat 2 miljard dollar zit - verwacht dat de cashburn dit jaar verdubbelt, onder meer ook door de commerciële inspanningen en de opbouw van een medicijnvoorraad in de aanloop naar de lancering. Vorig jaar was de cashburn vermoedelijk rond de 400 miljoen euro, rekening houdend met een extrapolatie van de beschikbare cijfers eind september.

1.000 procent

Argenx heeft zich de voorbije jaren ontpopt als een van de lievelingen op de Brusselse beurs, en Amerikaanse investeerders liepen storm voor het aandeel op Nasdaq. Het haalde er vorig jaar in enkele uren 862 miljoen dollar vers kapitaal op.

Sinds 2017 - het jaar van de eerste wetenschappelijke doorbraak - is het aandeel 1.000 procent gestegen. Argenx is nu al ruim 10 miljard euro waard en heeft zo Galapagos - dat vorig jaar een njet kreeg van de FDA - onttroond als vaandeldrager van de Belgische biotech.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud