Argenx-medicijn tegen bloedziekte scoort goed

Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx. ©Wouter Van Vooren

Efgartigimod blijkt nu ook goed te werken bij patiënten met de zeldzame bloedziekte ITP. Het bedrijf zet zich schrap om aan de laatste studiefase te beginnen.

Argenx  heeft met efgartigimod (codenaam ARGX113) potentieel goud in handen. Het middel wordt volop getest als oplossing voor verschillende zeldzame auto-immuunziektes. 

Uit eerdere studies dit jaar bleek dat patiënten met myasthenia gravis en pemphigus vulgaris er baat bij hebben. Sindsdien heeft het aandeel er een verschroeiende rit op zitten en steeg de beurswaarde naar 2,5 miljard euro.

Eerder becijferde het beurshuis Degroof Petercam dat de waarde van het bedrijf met 150 à 300 miljoen euro (5 à 10 euro per aandeel) kan stijgen als ook de resultaten van de fase 2- studie bij 38 ITP-patiënten goed uitdraaien. Dat blijkt dus het geval te zijn. 'Op basis van de data starten we een fase 3-studie op', meldt Argenx in een persbericht.

ITP is een ziekte waarbij de bloedplaatjes afbreken. De behandelingen die er zijn, hebben of een tijdelijk effect of ernstige neveneffecten. Dit jaar keurde de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA nog een medicijn van Rigel Pharmaceuticals goed terwijl het slechts bij een beperkt aantal patiënten echt werkte. Dat dat medicijn nu verkocht wordt voor meer dan 100.000 dollar per patiënt zegt genoeg over het marktpotentieel voor Argenx.

Argenx heeft met efgartigimod nog grotere plannen. Het management heeft een vierde potentieel interessant ziektegebied geïdentificeerd. Een fase 2-studie bij patiënten met CIDP zal in de eerste jaarhelft van 2019 opgestart worden. CIDP is een zeldzame aandoening waarbij het omhulsel van zenuwen beschadigd raakt. De gevolgen zijn onder andere gevoelloosheid of tintelingen in armen en benen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud