Argenx op koers met goudhaantje

Tim Van Hauwermeiren, de topman van Argenx. ©Wouter Van Vooren

Het Gentse biotechbedrijf start eind dit jaar met de derde fase van zijn medicijn tegen een zeldzame spierziekte, na positieve feedback van de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA.

Argenx , dat vanaf 18 juni deel uitmaakt van de Bel20, werkt aan de ontwikkeling van een medicijn om patiënten met myasthenia gravis te helpen. Dat is een spierziekte waarbij het immuunsysteem in plaats van indringers de eigen lichaamscellen aanvalt.

De positieve feedback van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is nodig om het product op de Amerikaanse markt te brengen.

Daardoor raakt de signaaloverdracht tussen de zenuwen en de spieren verstoord. De symptomen variëren van vermoeide ledematen tot slikstoornissen, gezichtsverlies en ademhalings- en spraakproblemen.

De ontwikkeling van het medicijn bevindt zich op het einde van fase 2, waarbij het op tientallen patiënten is getest. De Gentenaars kregen woensdag van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een positieve feedback. Die is nodig om het product op de Amerikaanse markt te brengen.

Volgens Argenx is alles klaar om voor eind dit jaar te starten met de derde en laatste klinische testfase, waarbij het medicijn op 150 patiënten wordt getest. Die procedure is veel duurder, maar Argenx beschikt na de succesvolle kapitaalronde op Nasdaq vorig jaar over een berg cash om dat onderzoek te financieren.

Blockbusterpotentieel

Argenx hoopt het geneesmiddel in 2021 of 2022 op de markt te brengen. Het marktpotentieel van het medicijn wordt op enkele honderden miljoenen euro's geschat.

Het kan volgens specialisten ook voor twee andere auto-immuunziektes worden gebruikt: een ziekte die blaren op de huid en het slijmvlies veroorzaakt en een ziekte waarbij bloedplaatjes worden afgebroken. De eerste resultaten worden midden dit jaar verwacht.

Als je die drie ziektes samentelt, is het blockbusterpotentieel van het medicijn - meer dan 1 miljard per jaar - niet ver weg, liet Tim Van Hauwermeiren, de topman van Argenx zich eind vorig jaar ontvallen. Van Hauwermeiren noemde dinsdag de opname van Argenx in de Bel20 'een mooie erkenning van een verschroeiende rit'.

Enkele maanden geleden werd het medicijn - dat de codenaam ARGX-113 draagt - door de Europese Commissie erkend als weesgeneesmiddel. 'Orphan drugs' zoals dat in het jargon heet, zijn middelen voor zeldzame ziektes waar geen andere behandeling voor bestaat.

Aan dat statuut kleven een aantal voordelen, zoals een belastingaftrek voor onderzoekskosten. Sommigen zien het ook als een vrijgeleide om er eender welke prijs op de kleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud