Argenx scoort met aangedikte pijplijn

©Emy Elleboog

De Gentse biotechgroep pakt in New York uit met twee nieuwe kandidaat-geneesmiddelen. 'Ze geven het potentieel van het technologieplatform aan.'

Argenx geeft woensdag in het biotechwalhalla New York voor een bomvolle zaal vol investeerders en analisten een update over zijn R&D-plannen. 'Het belangrijkste nieuws zijn de twee nieuwe kandidaat-medicijnen', oordeelt analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam vanuit New York. 'Omdat ze het potentieel aangeven van het technologieplatform van Argenx.'

CEO Tim Van Hauwermeiren gaf aan dat het snelgroeiende Gentse biotechbedrijf - inmiddels al meer dan 4 miljard euro waard - de pijplijn aanvult met de codenamen ARGX-117 en ARGX-118. Dat eerste kandidaat-medicijn, waarvoor Argenx samenwerkt met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, richt zich op het blokkeren van een eiwit dat een rol speelt in een kettingreactie waardoor ons immuunsysteem overreageert en auto-immuunziektes ontstaan.

'Naast neuromusculaire aandoeningen (spierziektes veroorzaakt door de aantasting van de zenuwbanen, red.) kan ARGX-117 potentieel ingezet worden bij nieraandoeningen', aldus woordvoerder Joke Comijn.

Voor ARGX-118 werkt Argenx samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Universiteit Gent en UZ Gent. 'Preklinische resultaten tonen aan dat het mogelijk therapeutische antilichaam de slijmproppen, die ernstige astma veroorzaken, zou kunnen oplossen. We richten er ons mee op astma en astmagerelateerde aandoeningen.' Op de start van de eerste klinische tests op mensen van de twee nieuwe kandidaat-medicijnen is het minstens tot volgend jaar wachten.

Goudhaantje   

Tegelijkertijd kondigde CEO Van Hauwermeiren aan dat Argenx tegen eind 2021 zijn eerste medicijn wil lanceren. Dat moet het goudhaantje efgartigimod (ARGX-113) worden in de Verenigde Staten, dat volgens analisten op zijn piek ettelijke miljarden omzet kan opleveren. Omdat het weliswaar eerst op de markt zou komen voor patiënten met de spierziekte myasthenia gravis, maar evenzeer potentieel heeft als middel tegen andere zeldzame auto-immuunziektes. Wall Street is dol op die ‘orphan drugs’ - geneesmiddelen voor aandoeningen waar tot nog toe nauwelijks een effectieve behandeling voor bestaat – omdat die op de cruciale Amerikaanse markt zeer hoge verkoopprijzen halen.

Argenx meldde ook dat partner Janssen Pharmaceutica vaart zet achter de verdere ontwikkeling van cusatuzumab (ARGX-110). Een nieuwe fase 2-studie (de voorlaatste fase van klinische tests, red.) wordt in het tweede halfjaar gestart met 150 patiënten die lijden aan acute myeloïde leukemie. Later zal het medicijn ook voor andere bloedkankers getest worden.

Janssen kocht zich eind vorig jaar met een grote cheque binnen in dat onderzoek. Janssen Pharmaceutica betaalde 300 miljoen dollar cash, een bedrag dat afhankelijk van de onderzoeksresultaten kan oplopen tot 1,6 miljard dollar. Ook stapte Johnson & Johnson (J&J), het moederbedrijf boven het Belgische Janssen, tegen een stevige premie in het kapitaal van Argenx. Met een injectie van 200 miljoen dollar nam het een belang van 4,7 procent in Argenx.

Immunologische 'powerhouse'

Nog in New York meldde Argenx dat de onderzoeksplannen vanaf 1 juli aangestuurd worden door Wim Parys, als nieuwbakken 'chief medical officer'. Parys heeft 25 jaar ervaring in de sector en was in zijn laatste functie verantwoordelijk voor de R&D bij Janssen Global Public Health, de afdeling die zich bezighoudt met ziektes à la tuberculose, hiv en ebola.

'Wim heeft globale ervaring in de biotech (Tibotec) en 'big pharma' (Janssen) en was betrokken bij zeven geneesmiddelen die al op de markt zijn', klonk het overtuigd bij CEO Tim Van Hauwermeiren. 'Hij zal ons helpen door te groeien tot een immunologische 'powerhouse'.'   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud