Argenx wil 150 miljoen dollar ophalen

Argenx maakt in mei zijn debuut op de Nasdaq. ©Christopher Galluzzo / Nasdaq

Het Gentse biotechbedrijf Argenx start in de VS een kapitaalverhoging om 150 miljoen dollar op te halen.

Argenx, dat noteert op de beurs van Brussel en op de Amerikaanse Nasdaq, biedt beleggers de kans in te tekenen op zijn aanbod van zogenaamde American Depositary Shares (ADS). Elke ADS geeft recht op één gewoon aandeel Argenx.

De aankondiging van het bedrijf, maandagavond laat na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, volgt op het eerdere nieuws van maandag over gunstige testresultaten. Argenx heeft een grote doorbraak geboekt met een medicijn om een zeldzame spierziekte te behandelen.

Middel in 2021 of 2022 op de markt

Die doorbraak biedt hoop voor tienduizenden patiënten die af te rekenen hebben met myasthenia gravis (‘ernstige spierzwakte’). Bij die auto-immuunziekte valt het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aan in plaats van indringers,  waardoor de signaaloverdracht tussen de zenuwen en spieren verstoord geraakt.

De spierverzwakking kan zich - afhankelijk van de patiënt - manifesteren in het hele lichaam. De symptomen variëren van vermoeide ledematen tot slikstoornissen, gezichtsverlies en ademhalings- en spraakproblemen. De ziekte verhindert dat patiënten kunnen werken of een normaal sociaal leven kunnen leiden. In de VS zijn er naar schatting 60.000 patiënten.

Argenx testte zijn medicijn - nu nog met de codenaam ARGX-113 - in een fase 2-studie op 24 patiënten. Driekwart van hen bleek positief te reageren op de behandeling. Er was ook een duidelijk onderscheid met de patiënten die een placebo toegediend kregen. ‘Voor alle duidelijkheid, die patiënten zijn niet genezen maar de ziekte is onder controle. Ze kunnen opnieuw een min of meer normaal leven leiden’, aldus Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx.

Het is de eerste keer dat de technologie van Argenx zich heeft bewezen in een fase 2-studie. In medische kringen heet dat een ‘proof of concept’. Het biotechbedrijf hoopt het geneesmiddel in 2021 of 2022 naar de markt te brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud