Argenx zit op schema met laatste patiëntenstudies

Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx. ©Wouter Van Vooren

Het biotechbedrijf Argenx boekt vooruitgang met zijn onderzoek, waardoor de onderzoekskosten en het nettoverlies oplopen. Maar met bijna een miljard euro cash op de rekening zit het er warmpjes in.

Het nettoverlies van Argenx verdubbelde in het eerste halfjaar tot 45 miljoen euro. Een grote verrassing is dat niet, want het biotechbedrijf heeft nog geen producten op de markt en is volop aan het investeren in dure patiëntenstudies om de werking van zijn potentiële medicijnen te bewijzen.

944 miljoen
Cash
De cashpositie van Argenx bedroeg eind juni 944 miljoen euro.

De kosten voor onderzoek en ontwikkeling stegen in het eerste halfjaar met 130 procent tot 78,3 miljoen euro. Bovendien bereidt het management stilaan de commercialisering van efgartigimod - nochtans pas voorzien in 2021 - voor. Het schakelt daar extra personeel en consultants voor in. Het resultaat is dat de algemene verkoop- en administratiekosten met 145 procent de hoogte ingingen.

Daartegenover staan amper 51 miljoen euro inkomsten uit onder andere samenwerkingen met farmapartners en onderzoekssubsidies en uit belastingvoordelen voor het aanwerven van onderzoeksprofielen.

Goudhaantje

Efgartigimod is het goudhaantje van de Gentenaars en heeft het potentieel om meerdere zeldzame auto-immuunziektes te bekampen. Analisten schatten het omzetpotentieel op termijn op ettelijke miljarden. Het middel doorloopt momenteel de laatste patiëntenproeven (fase 3) voor de behandeling tegen de spierziekte myasthenia gravis.

'De rekrutering van patiënten zit op schema. De resultaten van de studie worden verwacht in de tweede helft van volgend jaar.' De start van een tweede fase 3-studie met efgartigimod (tegen de bloedziekte ITP) staat nog dit jaar ingepland. 

De cashpositie bedroeg eind juni 944 miljoen euro. Daarmee kan Argenx naar eigen zeggen zijn plannen tot in 2021 financieren.  De cashberg is onder andere te danken aan een mijlpaalbetaling van 30 miljoen euro door de farmareus AbbVie in het kader van een gezamenlijk onderzoek naar immunotherapie om kanker te bestrijden, en vooral dankzij een stevige injectie door Janssen Pharmaceutica eerder dit jaar. 

Janssen betaalde 300 miljoen dollar cash voor een licentie op een potentieel middel tegen acute myeloïde leukemie en betaalde daarbovenop 200 miljoen dollar voor een belang van 4,7 procent in het kapitaal van Argenx.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud