Arseus schiet 10% omhoog na 'Amerikaanse doorbraak'

Ger Van Jeveren, CEO van Arseus. ©Wim Kempenaers (WKB)

Beleggers maken zich te veel zorgen over de impact van de veranderingen in de VS op Arseus, laat het bedrijf in een persbericht uitschijnen. 'Er komt in de VS meer regulering, en dat zou wel eens in het voordeel van Arseus kunnen uitdraaien', zeggen analisten.

Beleggers storten zich vandaag op Arseus. Het aandeel kreeg de voorbije weken rake klappen en de beurswaarde zakte onder 1 miljard euro. Maar vandaag zorgt een persbericht voor damage control.

Daarin laat Arseus uitschijnen dat het de goede richting uitgaat met de Amerikaanse markt voor magistrale apothekersbereidingen. Daar was de voorbije maanden grote twijfel over gerezen. Vooral bij het beurshuis Kempen, dat als eerste een verkoopadvies op het aandeel plakte. 

In oktober zette het beurshuis Kempen grote vraagtekens bij de ambities van Arseus in de VS. Het beurshuis waarschuwde dat de markt voor magistrale apothekersbereidingen in de VS met 1 miljard dollar kan krimpen.

Door buitensporige prijzen voor heel wat van die op-maat-gemaakte geneesmiddelen, begonnen verzekeraars en zogeheten pharmaceutical benefit managers (pbm's, tussenpersoon tussen verzekeraars en farmabedrijven) te morren. De grootste van die pbm's (Express Scripts) dreigde al om de terugbetaling van een 1.000-tal producten af te schaffen, wat een drama zou zijn voor patiënten. Kempen ziet in een worst case scenario de markt met 20 procent instorten. Dat zou ook een tegenvaller zijn voor Arseus, dat de voorbije jaren meer dan 200 miljoen euro uittrok voor overnames in de VS.

'We hebben alles onder controle in de VS', reageerde Arseus-topman Ger Van Jeveren begin november op het rapport van Kempen. Vandaag signaleert Arseus in een persbericht dat pbm's en verzekeraars magistrale bereidingen wel degelijk als een cruciaal onderdeel zien van de gezondheidszorg. Alleen is er meer regulering nodig.

Catamaran, de op twee na grootste pbm in de VS, heeft aangekondigd dat het magistrale bereidingen zal blijven terugbetalen, maar enkel van apotheken die lid zijn van United Compounding Management (UCM). Lid zijn van dat netwerk kan enkel indien je aan een hele reeks eisen voldoet, waaronder kwaliteit, enkele ethische kwesties en prijszetting. Kortom, Catamaran ziet het belang van magistrale bereidingen in, maar wil het gebruik ervan rationaliseren door een kwaliteitslabel aan te verbinden.

'We denken dat dat een belangrijk signaal is. En we denken dat andere pbm's dat voorbeeld zullen volgen', zegt Marieke Palstra, woordvoerster van Arseus. Ook analisten reageren positief en wijzen erop dat regulering in de kaarten van Arseus kan spelen. 'Regulering en strengere kwaliteitsstandaarden zijn typisch voordelig voor grote, internationale spelers die daar ervaring mee hebben', zegt Jan De Kerpel van KBC Securities. 

Extra regulering in de VS kan in het voordeel van grote, internationale spelers als Arseus uitdraaien.
Jan De Kerpel
analist KBC Securities

'De VS tellen zo'n 7.500 bereidingsapotheken. Inclusief vele kleintjes. We verwachten dat kleinere spelers door de extra regulering uit de markt zullen gedreven worden. Dat is marktaandeel dat wij kunnen inpikken', aldus Palstra. 'We zien momenteel de volumes in de VS toenemen. Maar merken geen druk op onze prijzen.'

Deze namiddag geeft Arseus in een conference call meer tekst en uitleg bij de ontwikkelingen op de Amerikaanse markt. Beleggers vragen zich vooral af in welke mate de veranderingen in de VS de markt, de omzet en de winstmarge van Arseus volgend jaar zullen beïnvloeden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud