Asbest in talkpoeder kost Johnson & Johnson 40 miljard dollar beurswaarde

Talkpoeder van Johnson & Johnson. ©REUTERS

Het aandeel van de Amerikaanse farmagigant kreeg een klap van meer dan 10 procent, nadat persbureau Reuters met een vernietigend onderzoek naarbuiten kwam.

Volgens Reuters hield Johnson & Johnson(J&J)   decennialang de aanwezigheid van asbest in haar talkpoeder verborgen voor het publiek en toezichthouders, ook al was het bedrijf zelf op de hoogte. 

Duizenden partijen spanden in de loop der jaren rechtszaken tegen het bedrijf aan omdat ze beweerden dat ze door het talkpoeder van J&J kanker hadden gekregen. 

Het farmabedrijf bleef echter de veiligheid en zuiverheid van het poeder bewieroken. Reuters kon de hand leggen op interne documenten waaruit blijkt dat J&J op de hoogte was van het asbest in het poeder en die informatie in de doofpot stopte.

De aanwezigheid van asbest zou uit al uit tests in de periode 1971 tot begin 2000 naar voren gekomen zijn. Onder meer managers, wetenschappers en artsen van het medische bedrijf zouden volgens Reuters uitvoerig hebben gesproken over hoe het probleem aan te pakken. Ook werd gepraat over hoe de kwestie stil te houden voor het publiek.

In juli dit jaar besliste een jury in St. Louis dat J&J een schadevergoeding van 4,7 miljard dollar moet betalen aan 22 vrouwen die zeggen eierstokkanker te hebben gekregen door het gebruik van talkpoeder. Het bedrijf ontkent nog altijd alle aantijgingen en zal het jurybesluit aanvechten.

Het aandeel van Johnson & Johnson sloot 10 procent lager op 133 dollar. Daarmee ging 39,8 miljard dollar beurswaarde op één dag in rook op voor het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud