ASIT Biotech haalt 12 miljoen op

©David Plas

De converteerbare obligatie brengt broodnodige cash binnen, maar leidt tot een belangrijke verwatering van de kleine aandeelhouders.

Het biotechbedrijf ASIT Biotech   haalde woensdag 12 miljoen vers kapitaal op via een plaatsing van converteerbare obligaties. 

ASIT Biotech zit krap bij kas. Eind 2017 eindigde het bedrijf met amper 2,1 miljoen euro op de bankrekening. Intussen kwam daar via een kapitaalverhoging in meerdere schijven 13,9 miljoen euro bij dankzij een constructie met nieuwe aandelen en warrants die eind vorig jaar werd opgezet. Als alles volgens plan verloopt, strijkt ASIT de komende jaren nog eens 20,6 miljoen euro op, op voorwaarde dat alle uitstaande warrants worden uitgeoefend. 

Daar heeft het management niet op gewacht. Het bedrijf lanceerde dinsdagavond een plaatsing van converteerbare obligaties. De obligaties hebben een looptijd van 12 maanden en kunnen op verzoek van de houders vóór de vervaldag worden omgezet, of op de eindvervaldag automatisch tegen conversieprijs. 

Die conversieprijs beloopt 92 procent van de gemiddelde koers van de laatste beursdag voor het conversieverzoek, met een minimum van 1,1368 euro. Pro memorie: de huidige beurskoers van ASIT, dat in afwachting van de resultaten woensdag geschorst bleef, beloopt 3,56 euro. 

Mocht die huidige koers ook de gemiddelde conversieprijs zijn, dan kunnen er de komende 12 maanden 3,37 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven worden. Dat is een belangrijke verwatering voor de kleine aandeelhouder, aangezien er nu goed 17 miljoen stuks uitstaan. 

Hooikoorts

ASIT Biotech werkt aan medicijnen tegen hooikoorts en allergie voor huisstofmijt en voedsel (pindanoten, eiwitten, koemelk). Sinds de beursgang in 2016 heeft het onderzoek weinig vooruitgang geboekt. Integendeel, de resultaten van de patiëntenproeven overtuigden allerminst.

Het aandeel is sinds de beursgang, die al geen groot succes was, met de helft in waarde gedaald. De beurswaarde van ASIT Biotech bedraagt 60 miljoen euro. Dat betekent dat het bedrijf, rekening houdend met alle kapitaalinjecties sinds de oprichting in 1997, nog geen aandeelhouderswaarde heeft gecreëerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content