M/V van de dag

AstraZeneca-CEO snuffelt aan Galapagos-partner Gilead

CEO Pascal Soriot en de Britse farmareus AstraZeneca hebben het Amerikaanse Gilead Sciences vorige maand informeel voor een fusie benaderd. ©Bloomberg

De Britse farmareus AstraZeneca zou interesse hebben in een overname van de Amerikaanse sectorgenoot Gilead. Die is de grootste aandeelhouder van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos.

Trekt de grootste farmadeal ooit zich op gang? Afgelopen weekend berichtte de nieuwsdienst Bloomberg, op basis van ingewijden, dat de Britse farmareus AstraZeneca en zijn Franse CEO Pascal Soriot vorige maand het Amerikaanse Gilead Sciences, bekend als partner en kernaandeelhouder van het biotechbedrijf Galapagos, informeel voor een fusie benaderden. 

Zo’n deal zou een moloch met een beurswaarde van meer dan 200 miljard euro boetseren, want bij de huidige koersen is Gilead bijna 100 miljard dollar (87 miljard euro) waard, terwijl AstraZeneca op 111 miljard Britse ponden (125 miljard euro) wordt gewaardeerd. 

25,6%
Galapagos
Gilead is met 25,6 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Galapagos.

Door aan Gilead te snuffelen lijkt Soriot, die AstraZeneca al bijna acht jaar leidt, het ijzer te willen smeden terwijl het witheet is. De beurskoers van de Britse farmareus klom de voorbije twaalf maanden met zo’n 41 procent, waardoor hij net nog grote rivaal en landgenoot GlaxoSmithKline in beurswaarde achter zich liet. 

Onder Soriot gooit AstraZeneca hoge ogen met een potentieel coronavaccin dat het ontwikkelt met de universiteit van Oxford. Maar de 61-jarige Fransman, sinds 1986 gepokt en gemazeld in de farma, oogst al langer lof voor de transformatie van AstraZeneca sinds hij er in oktober 2012 CEO werd. 

Topper

Terwijl AstraZeneca destijds worstelde met een verouderde stal van medicijnen die het einde van hun patent naderden en met een gebrek aan innovatie, geldt het nu onder meer als een topper in het lucratieve domein van de oncologie (kankerbestrijding). Blockbuster Tagrisso klokte af op een verkoop van ei zo na 1 miljard dollar in het eerste kwartaal.

Soriot slaagde er in 2014 ook in de politiek explosieve overnamepoging van 117 miljard dollar door het Amerikaanse Pfizer af te wenden. Als de Fransman nu een megadeal met Gilead op de rails krijgt en AstraZeneca zo kan beschermen tegen een overname, prijkt hij eeuwig in de bedrijfsannalen. 

AstraZeneca is een topper in het lucratieve domein van de kankermedicijnen.

Gilead oogt een schone bruid. Er is de schaalgrootte van een fusie, die moet toelaten nog meer in medicijnontwikkeling te investeren. En er zijn de complementaire portfolio en het blockbusterpotentieel van filgotinib, het kandidaat-reumamiddel en goudhaantje van Galapagos, waar Gilead vorig jaar via een miljardendeal toegang toe kreeg.

Wat Soriot ongetwijfeld ook prikkelt, is het beleggersoptimisme over remdesivir, Gileads kandidaat-virusremmer die beloftevol oogt voor de behandeling van Covid-19-patiënten en de koers van het Amerikaanse bedrijf dit jaar met bijna een vijfde omhoog joeg.  

Argusogen

Galapagos volgt het fusiegerucht allicht met argusogen. Vorig jaar werd er nog gejuicht omdat de Belgisch-Nederlandse biotechtrots dankzij de Gilead-deal onafhankelijk kon blijven met het Amerikaanse bedrijf als hoeksteen (25,6%) van het aandeelhouderschap. Het zou ironisch zijn mocht die hoeksteen zelf overgenomen worden.

Al zal er daarvoor eerst nog heel veel water naar de zee moeten vloeien. Bloomberg stelt dat er nog geen formele gesprekken plaatsvinden tussen Gilead en AstraZeneca. Het Britse bedrijf gaf aan 'nooit commentaar te geven op geruchten' en Gilead houdt de lippen stijf op mekaar. Sowieso achten analisten de kans klein omdat zo'n Brits-Amerikaanse monsterfusie, zeker in volle Covid-19-pandemie, op politieke tegenwind zou stuklopen.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud