Advertentie

AstraZeneca koopt biofarmavedette voor 39 miljard dollar

©EPA

Met Alexion haalt de Britse farmareus een specialist in weesgeneesmiddelen in huis.

De Britse farmareus AstraZeneca telt 39 miljard dollar neer in cash en aandelen om het Amerikaanse biotechbedrijf Alexion Pharmaceuticals in te lijven.

Het in Boston gevestigde Alexion is gespecialiseerd in immuuntherapieën en (kandidaat)-geneesmiddelen voor weesziektes. Het bekendste middel is Soliris, een peperduur medicijn dat gebruikt wordt in de behandeling van zeldzame nierziektes.

De aandeelhouders van Alexion ontvangen 60 dollar in contanten en 2,1243 aandelen AstraZeneca per aandeel Alexion. Beiden opgeteld bedraagt het bod 175 dollar per aandeel, goed voor een premie van 45 procent bovenop de slotkoers van Alexion op vrijdag.

Alexion zal dit jaar naar verwachting een omzet van 6 miljard dollar draaien. Daarvan kaapt Soliris bijna 4 miljard weg. Andere middelen die al op de markt zijn, zijn onder meer Srensiq (tegen de stofwisselingsziekte HPP) , Ultomiris (tegen stamcelziekte PNH) en Kanuma (tegen stofwisselingsziekte LAL-D).

Deze acquisitie stelt ons in staat om onze aanwezigheid in de immunologie te versterken.
Pascal Soriot
CEO AstraZeneca

AstraZeneca laat weten dat het met de overname tot 500 miljoen dollar per jaar aan kostensynergieën mikt. Alexion zal van bij de start bijdragen aan de kernwinst van AstraZeneca dat in de komende jaren op een dubbelcijferige omzetgroei mikt in immunotherapieën. De Britse farmareus is van plan vanuit Boston al zijn activiteiten rond weesziekten aan te sturen. De twee bedrijven samen zullen tegen 2023 twaalf zogenaamde blockbusters (middelen die een jaarlijkse omzet generen van minstens 1 miljard dollar, red.) in portefeuille hebben, liet CFO Marc Dunoyer van AstraZeneca verstaan tijdens een conference call zaterdagmiddag.

Het bestuur van Alexion heeft ingestemd met het bod na exclusieve gesprekken waarbij volgens AstraZeneca geen rivaliserende partijen betrokken waren.

De overname is de grootste in de farmasector sinds de uitbraak van de coronapandemie. De deal moet in het derde kwartaal van 2021 rond zijn.

Controverse rond Soliris

In België onstond in 2013 controverse rond het middel Soliris toen bekendraakte dat het Riziv de behandeling voor een zevenjarige jongen die leed aan de zeldzame nierziekte aHUS niet terugbetaalde. Later kwam aan het licht dat Alexion het verhaal zelf naar buiten bracht zonder medeweten van de ouders van de jongen om de regering onder druk te zetten om het middel terug te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud