AstraZeneca verwerpt ook nieuw Pfizer-bod

©Bloomberg

De Amerikaanse farmareus Pfizer heeft zijn overnamebod op de Britse sectorgenoot AstraZeneca verhoogd tot 50 pond per aandeel in aandelen en contanten, ofwel ruim 63 miljard pond (76,7 miljard euro). AstraZeneca vindt ook het nieuwe bod echter onvoldoende.

De Amerikanen boden tot dusver bijna 59 miljard pond in aandelen en contanten, maar dat bod werd donderdag verworpen door het bestuur van AstraZeneca, omdat het 'veel te laag' werd bevonden. Om de Britten alsnog aan de onderhandelingstafel te krijgen, is het bod nu aantrekkelijker gemaakt.

Met het nieuwe bod krijgen de aandeelhouders van AstraZeneca per aandeel 1,845 aandeel in de nieuwe fusie-entiteit plus 1.598 pence in cash. Samen komt dat neer op 50 pond per aandeel.

Brief

De topman van Pfizer, Ian Read, had deze week een gesprek met de Britse overheid over de overnameplannen. Hij heeft ook een persoonlijke brief gestuurd aan de Britse premier David Cameron. Daarin benadrukte Read de voordelen van een overname van AstraZeneca voor Groot-Brittannië. Pfizer wil bijvoorbeeld medisch onderzoek gaan doen in Cambridge en Europese hoofdkantoren in Groot-Brittannië vestigen. Pfizer wil daarmee de zorgen in de Britse politiek over de deal wegnemen.

.fastFT: Pfizer's Cameron letter on AstraZeneca: full text on.ft.com/1fDs3jE...— Financial TimesVerified account (@FinancialTimes) 2 May 2014

Een overname van AstraZeneca door Pfizer zou de grootste in de farmaciesector ooit zijn en de grootste van een Brits bedrijf ooit.

Inadequaat

Zover komt het voorlopig echter niet. In een communiqué laat AstraZeneca weten dat de raad van bestuur het nieuwe bod van Pfizer heeft bestudeerd en nog steeds te laag en 'inadequaat' vindt. Daarbij speelt ook mee dat Pfizer de overname voor ongeveer twee derden met eigen aandelen wil betalen.

Het bod 'onderwaardeert substantieel AstraZeneca', staat in een communiqué. Het werd dan ook 'zonder aarzelen' verworpen.

'Het voorstel van Pfizer zou de blootstelling van AstraZeneca's aandeelhouders aan onze unieke pijplijn sterk verwateren en zou risico's creëren rond de realisatie ervan', aldus voorzitter Leif Johansson.

De aandeelhouders krijgen dan ook de raad voorlopig geen actie te ondernemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud