Advertentie

Bayer verliest strijd tegen goedkope versie kankermiddel

©REUTERS

Het Indiase hooggerechtshof heeft de vraag verworpen van het Duitse chemie- en farmaconcern Bayer om de productie stop te zetten van de generische versie van een gepatenteerd medicijn tegen kanker. Door de beslissing van de hoge rechters blijft het geneesmiddel betaalbaar voor lokale patiënten.

Het Bombay High Court weigerde in juli de licentie in te trekken die was toegekend aan de Indiase farmaproducent Natco Pharma voor de verkoop van het middel Nexavar aan omgerekend zowat 140 euro voor een maanddosis. Bayer vraagt ongeveer 4.410 euro voor een maanddosis. Het Duitse bedrijf ging in hoger beroep, maar ving vrijdag bot, zo schrijft de Indiase krant the Economic Times.

De nationale patentautoriteit vergunde Natco in 2012 voor de productie en verkoop van Nexavar. Het patentbureau had daarvoor de Indiase wet ingeroepen, die erkend is volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO en die de regering de bevoegdheid geeft om te verzekeren dat medicijnen beschikbaar zijn voor patiënten aan betaalbare prijzen.

Nexavar is een middel tegen nier- en leverkanker. Jaarlijks telt India 29.000 gevallen van de twee ziektes.

Bayer reageerde "ontgoocheld" op de beslissing, en bestudeert verdere actie. Andere farmabedrijven houden de zaak in de gaten wegens de mogelijke gevolgen voor hun beschermde medicijnen. Artsen Zonder Grenzen verwelkomde op haar beurt de beslissing en zei dat de productie door Natco de prijzen met 97 procent deed dalen en prees de voortrekkersrol van India.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud