Advertentie

Bel20 vanaf morgen even met 19

©BELGA

Een maand lang telt de Brusselse beursgraadmeter een lid te weinig, omdat Ablynx binnenkort van de beurs verdwijnt. De nieuwkomer - Melexis of ArgenX - komt er pas midden juni bij.

Nu het bod van het Franse Sanofi op het Gentse biotechbedrijf Ablynx geslaagd is, zijn de dagen van Ablynx op de Brusselse beurs bijna geteld. Een Bel20-zitje verhoogt de zichtbaarheid van een aandeel, omdat het in het vizier komt van enkele grote beleggers die alleen de meest verhandelbare aandelen willen of mogen kopen.

'Een belang van 95 procent betekent dat dit aandeel niet meer voldoende verhandeld kan worden op de beurs', zei de CEO van de Brusselse beurs, Vincent Van Dessel, aan L'Echo. Van Dessel zal binnenkort samen met de rest van het Bel20-comité bepalen wie de opvolger is. Dat gebeurt volgens vaste regels, al heeft dat comité wat bewegingsvrijheid.

Kortste Bel20-verblijf ooit

Zo kwam Ablynx eind maart aan boord van de index ook al had Sanofi in januari een overnamebod gedaan. Het comité koos ervoor de regels strikt toe te passen ook al kon het zien aankomen dat het zo de kortste Bel20-deelname ooit organiseerde.

Vanochtend konden de Franse aankondigen dat ze via hun overnamebod aan 95 procent van alle Ablynx-aandelen waren gekomen. Volgens de wet mogen ze de resterende stukken van de overnameprooi nu opeisen via een uitrookbod. Van Dessel vertelde aan l'Echo dat dit betekent dat Ablynx vanavond nabeurs uit de index verdwijnt. Het aandeel verdwijnt ten allerlaatste op 12 juni volledig van de Brusselse beurs.

Opvolger

Zoals de zaken er nu voor staan komt ofwel Melexis of ArgenX als opvolger uit de hoed. Dankzij een gekatapulteerde beurswaarde werd ArgenX eind vorig jaar plotsklaps een serieuze Bel20-kandidaat. ArgenX is net als Ablynx een Gents biotechbedrijf, en beide werken aan potentiële geneesmiddelen op basis van antilichamen in het bloed van lama's.

Na de beursgang in Wall Street werd het aandeel fors meer verhandeld, en daarbovenop bevindt 9 op de 10 aandelen zich niet in vaste handen. Die criteria hanteert het sturingscomité, dat toevallig volgende vrijdagavond 25 maart beursdata verzamelt om daarna te beslissen wie Ablynx zal opvolgen.

Melexis is al lang een troonpretendent, en lijkt nog net een voetje voor te hebben op Argenx, als we het indexreglement van Euronext toepassen op de data van vandaag. Een van de criteria is de vrij verhandelbare beurswaarde: die is hoger bij Argenx dan bij Melexis omdat de hoofdaandeelhouders 50 procent van het bedrijf controleren.

Omdat de 'vrije' aandelen van Melexis duidelijk vlotter verhandeld worden dan die van Argenx zal het sturingscomité waarschijnlijk de voorkeur geven aan Melexis. De beursuitbater wil via de Bel20 een lijst aandelen in de schijnwerpers plaatsen. Veel buitenlandse makelaars of institutionele beleggers zijn enkel geïnteresseerd in de meest bekende, liquide aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud