Belastingclaim Perrigo kost Marc Coucke miljoenen

Perrigo is vooral bekend als overnemer van het Omega Pharma van Marc Coucke. ©Photo News

De koers van het Iers-Amerikaanse farmabedrijf Perrigo, de koper van Omega Pharma, krijgt een klap door het nieuws dat de Amerikaanse fiscus 843 miljoen dollar eist.

Het zit Perrigo , de overnemer van het Omega Pharma van Marc Coucke, niet mee. Na tegenvallende resultaten en een stevige Ierse belastingclaim, heeft Perrigo nu ook een rekening in de bus gekregen van de US Internal Revenue Service (IRS), zeg maar de Amerikaanse fiscus.

Net zoals de Ierse claim draait het Amerikaanse dossier rond het middel Tysabri tegen multiple sclerose dat werd ontwikkeld door het farmabedrijf Athena Neurosciences. Dat werd in 1996 overgenomen door Elan dat in 2013 op zijn beurt een onderdeel werd van Perrigo, door de samensmelting van de voorganger van Perrigo en Elan. 

Royalty's

De Amerikaanse fiscus vindt dat Elan substantieel hogere royalty's had moeten betalen voor het gebruik van de intellectuele eigendomsrechten van Athena. De IRS berekende een theoretische royaltyvoet en paste die toe op de omzet uit Tysabri.

De IRS maakte zijn bemerkingen daarover al in 2017 over aan Perrigo, waarna het bedrijf heel wat documentatie bezorgde en besprekingen voerde met de fiscus, voor het laatst in juni 2018. Sindsdien bleef het stil. Tot de IRS onlangs een belastingaanslag van 843 miljoen dollar (752 miloen euro) naar Perrigo verstuurde, bestaande uit achterstallige belastingen en een boete van 40 procent.

Uitputten

Perrigo laat in een melding aan de beurswaakhond SEC weten 'sterk van mening te verschillen' met de IRS. Het bedrijf gaat alle beschikbare administratieve en juridische middelen uitputten om de aanslag te bestrijden. Perrigo wijst er ook op dat pas moet worden betaald als het geschil definitief opgelost is, en dat kan nog jaren duren.

Dat neemt niet weg dat het aandeel van Perrigo dinsdag een nieuwe klap krijgt, wat ook een effect heeft op de waarde van het belang van Coucke in de onderneming die voor Omega Pharma deels betaald werd in aandelen.

Coucke bezit bijna 5,4 miljoen aandelen Perrigo, net geen 4 procent van het kapitaal van het farmabedrijf. Dinsdag omstreeks 18.15u was dat belang door de koersdaling 22,5 miljoen dollar minder waard. Daar staat tegenover dat de koers van Perrigo de laatste maanden weer langzaam aan het klimmen is, al is de 47 dollar van dinsdag nog ver verwijderd van de piek van vier jaar geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud