Belegger dumpt Thrombogenics

©Emy Elleboog

2015 ging make or break worden voor Jetrea, het oogmedicijn van thrombogenics. Het is break geworden. Het bedrijf verandert het geweer van schouder en gaat zich nu toeleggen op andere oogziektes. Het bedrijf, dat ooit anderhalf miljard euro waard was, heeft opnieuw de allures van een start-up.

Beleggers dumpen Thrombogenics . De beurswaarde zakte bij opening naar 101 miljoen euro, wat zelfs minder is dan de cashpositie (113 miljoen euro) van het bedrijf. Een vernedering voor het bedrijf. Het betekent namelijk dat beleggers denken dat Thrombogenics met zijn cash geen waarde zal creƫren en dat de onderzoeksprojecten van het bedrijf niets waard zijn.

©De Tijd

De verkoop van het oogmedicijn Jetrea leverde in het eerste halfjaar amper 4,25 miljoen euro op. Het bedrijf bouwt zijn organisatie in de Verenigde Staten af om 'tegemoet te komen aan de marktrealiteit'.

Daarmee zegt het bedrijf in feite dat het niet meer gaat investeren om extra chirurgen te overtuigen om Jetrea te gebruiken. Het zal eerder teren op de chirurgen en centra die al ervaring hebben met Jetrea en daar ook tevreden mee zijn.

De verkoop in de VS lag onder onze verwachtingen. We bouwen onze organisatie af om tegemoet te komen aan de marktrealiteit.
Patrik De Haes
CEO Thrombogenics


Een duidelijk signaal dat het niet meer goed komt met Jetrea, dat in 2013 gelanceerd werd om de oogziekte VMA, dat kan leiden tot zwarte vlekken en blindheid, te behandelen. 'Het is geen gemakkelijke beslissing, maar wel de juiste. We merken geen betekenisvolle verandering in de verkopen in de VS. De verkopen liggen onder onze verwachtingen', klinkt het in een persbericht.

Het management had nochtans op een ommekeer gerekend na de bekendmaking van nieuwe studieresultaten. Die toonden aan dat 42 procent van de behandelingen positief uitgedraaid was. Maar een positief effect op de verkopen bleef uit. 

©De Tijd

'Ik denk dat Jetrea zijn piekverkopen heeft gehaald in het eerste kwartaal na de lancering, wat vrij uniek is. Zelfs een farmareus als Alcon slaagt er niet in de verkoop in Europa op te krikken', zegt een marktwaarnemer. Alcon neemt de verkoop in Europa op zich en betaalt daarvoor royalties (1,7 miljoen euro in het eerste halfjaar) aan het Leuvense bedrijf.

Ik denk dat Jetrea zijn piekverkopen heeft gehaald in het eerste kwartaal na de lancering, wat vrij uniek is.
Een analist

Positief is dat de Amerikaanse activiteiten door de maatregelen vanaf 2016 geen cash meer zullen opbranden, ervan uitgaande dat de omzet stabiliseert (8,5 miljoen euro per jaar). Maar meer moeten aandeelhouders ook niet verwachten. 'We hopen uiteraard dat de verkoop van Jetrea stijgt, maar het verhaal van de VS wordt een cash flow neutral verhaal', klinkt het. 

'De middelen die we in de VS vrijmaken, zullen we investeren in de ontwikkeling van Jetrea voor een andere oogaandoening (retinopathie bij diabetici). Daar gaan we volop voor', klinkt het. Het bedrijf spreekt ook over andere onderzoeksprojecten in oogziektes, medicijnen die evenwel nog in een vroeg stadium zitten en nog niet op mensen zijn getest. 'Met de cash die we nog hebben (113,3 miljoen euro eind juni) kunnen we minstens 3 jaar verder. Dat moet ons toelaten de waarde van die projecten aan te tonen.'

Eind dit jaar of begin volgend jaar roept Thrombogenics investeerders bij elkaar om meer toelichting te geven bij de nieuwe projecten. Thrombogenics krijgt daardoor stilaan weer de allures van een start-up, met het enige verschil dat het wel 113 miljoen euro cash op de bank heeft staan.

De beurswaarde bedroeg woensdagavond 141 miljoen euro, wat betekent dat beleggers de activiteiten van het bedrijf op amper 28 miljoen euro waarderen. De waardering van een start-up, in niets te vergelijken met de anderhalf miljard euro die het bedrijf twee jaar geleden nog waard was.

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud